Geen categorie, Nieuwsbrief

Wat je in je hart weet dat waar is

groende bladeren

Lieve lezer,

Een artikel over waarachtig zijn. Maar ja, wat is de waarheid? Want ieder heeft zijn daar zijn eigen perspectief op en hoeveel strijd wordt er wel niet gevoerd over al die verschillende invalshoeken, in naam van de waarheid? Je zou kunnen stellen dat de waarheid alles is, alle verschillende invalshoeken, en dat het er tegelijkertijd de bron van is.

De binnen en buitenkant van de waarheid

En hoewel de buitenkant van de waarheid er voor ieder anders uitziet, al naar gelang zijn gekleurde bril en het perspectief van waaruit hij kijkt, is er een waarheid die voor ieder gelijk is. Namelijk de binnenkant van de waarheid. Een ander woord voor deze waarheid is Bewustzijn. Binnen non-dualiteit spreken ze over de relatieve en de absolute waarheid. De relatieve waarheid is onze subjectieve ervaring van de tastbare- en grond stoffelijke wereld, de wereld van diversiteit. Je kunt dit als de buitenste rand van bewustzijn beschouwen. Wanneer we echter een shift in perspectief maken en onze aandacht naar binnen keren, naar bewustzijn zelf (de binnenkant) dan is daar geen verschil meer te vinden. Geen vorm, geen kleur, geen geur en geen sensatie. Het is tijd- en dimensie loos, het is ruim, weids, onmetelijk, het is één en onbeschrijfbaar; de absolute waarheid. Het is je wezenlijke ervaring in ieder moment, alleen kan het zijn dat je het niet opmerkt wanneer je aandacht opgaat in de tastbare wereld. Ieder woord wat ik echter over de binnenkant van bewustzijn schrijf slaat de plank mis, woorden kunnen het niet beschrijven.

Jouw innerlijke waarheid

Afdalen in de diepe stilte in jezelf is niet alleen helend en verfrissend, het helpt ook eenvoud en helderheid terug te brengen in je dagelijks leven. Denk maar aan wat een nacht goed slapen met je doet, wanneer we in de diepe stilte versmelten. Wat je kunt opmerken wanneer je afdaalt in de stilte van jezelf, dat is dat jouw lichaam precies weet wat voor jou waar is in dit moment. Jouw lichaam is een haarscherp kompas die, zodra je afwijkt van de waarheid, zal uitslaan door middel van het geven van spanning. Zodra er spanning in je lichaam aanwezig is, dan weet je dat je niet helemaal jouw waarheid leeft. Dat je niet helemaal uitgelijnd bent met de bron van het leven. Je gelooft dan iets wat in strijd is met de werkelijkheid. Meestal heeft dit te maken met oude angsten, pijn en de manier waarop we hiermee om hebben leren gaan.

Je kunt de werkelijkheid ontkennen, onderdrukken, compenseren of afleiden. Je kunt haar echter nooit ontlopen. Hoe dieper je hiervan doordrongen bent, hoe gemakkelijker het is de werkelijkheid te omarmen. Haar lief te hebben, omdat de werkelijkheid je leven is. Zodra je de werkelijkheid omarmt en aanvaardt, ben je weer aanwezig in Bewustzijn, en kunnen vrede en vrijheid weer door je heen stromen.
Uit: Het ja-gevoel

Uitlijning met de bron

Er vindt een mystiek wonder plaats wanneer je bereid bent om jouw innerlijke waarheid onder ogen te komen. (Verlangens, behoeften, spanning, grenzen, angst, pijn en de verhalen die je over dit alles gelooft.) Zodra je opent voor wat er is, ben je weer uitgelijnd met de absolute waarheid, de bron van het leven. Hiermee uitgelijnd zijn geeft naast vrede en vrijheid een innerlijk weten dat het allemaal precies klopt en goed is zoals het is. Het opent je voor de onderlinge verbondenheid en eenheid die er is. Het denken kan hier echter niets mee. Die houdt van de verschillen tussen de invalshoeken en ervaart de uitlijning met de bron als ‘niet weten’ en als een verlies van controle. Doodeng en iets wat ten alle tijden vermeden moet worden. Gelukkig is daar de levensflow en fluistering van je hart die op een gegeven moment niet meer te negeren zijn.

Krachtige, verlichte pijn

Voordat de uitlijning met de bron plaatsvindt is het dus nodig om de waarheid in jezelf onder ogen te komen. En hier is de tricky part. Want ons denken en onze instincten zijn getraind om de pijnlijke waarheid te vermijden, onderdrukken, ontkennen en compenseren. Alles om dat maar niet onder ogen te komen. Zodra je ervoor opent en je het licht en de kracht van het universum door je heen voelt stromen, lijkt het onbegrijpelijk dat je je er ooit voor sloot. Want wat een vrede en vrijheid! Wat een kracht en wijsheid staan tot je beschikking! Wonderen blijken mogelijk. Maar ja, voor dit zich voor je opent vraagt het wel moed en wilskracht om naar de pijnlijke waarheid toe te keren en het onder ogen te komen. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat je onder ogen komt dat je jezelf hebt verloochend in je relatie(s) door niet uit te spreken hoe iets voor jou is. Uit angst om de ander zijn respect, aandacht of liefde te verliezen. Het kan bijvoorbeeld ook betekenen dat je onder ogen komt dat je jezelf al jaren wijsmaakt dat jouw perspectief op de werkelijkheid onjuist is en dat je je oren hebt laten hangen naar de waarheid van anderen. Daarmee andermans waarheid levend, in plaats van die van jezelf en jouw pad te gaan, jouw leven te leven. Uit angst om verketterd te worden, uitgelachen of afgewezen.

Zodra je de waarheid onder ogen komt en je opent voor de pijn erachter (die er al was maar die onderdrukt of vermeden werd) kan de levensstroom weer door je heen stromen. En hoewel dit rauw kan zijn, staat de energie van de pijn en de energie die nodig was om het te onderdrukken nu weer tot je beschikking. En sta je open voor de levensstroom die uitgelijnd is met het hart van het universum, het hart van de waarheid, van Bewustzijn. Een levensstroom die wijsheid zelf is, vertrouwen en onvoorwaardelijke liefde. Een flow die vrijmaakt wanneer je dat toestaat.

Hieronder vind je een filmpje over het thema van dit artikel.

Liefs,

Linda