De Vragen naar Vrijheid

Het zelfonderzoek ‘Vragen naar Vrijheid’ stelt je op een eenvoudige manier in staat om beperkende gedachtepatronen en overtuigingen te doorzien en ont-haken. Door de manier waarop dat gebeurt vindt tevens heling en verwerking van ermee verbonden oud zeer plaats. 

Foto: Cristina Gottardi, unpslaschfoto's

Wanneer conclusies overtuigingen worden

Ieder van ons heeft in zijn kindertijd wel eens pijnlijke situaties meegemaakt waaraan we onjuiste conclusies verbonden. Bijvoorbeeld wanneer je als kind gepest werd op school en daar de conclusie aan verbond dat je lelijk bent of dat je het niet waard bent om liefdevol en met respect behandeld te worden. Of bijvoorbeeld wanneer er in je kindertijd steeds benadrukt werd dat je nog wat beter je best moest doen, en je daar de conclusie aan verbond dat wat je doet nooit goed genoeg is. Je kunt je voorstellen dat dit soort conclusies grote gevolgen hebben wanneer we ze geloven. Gelukkig is het mogelijk om beperkende conclusies op het diepste niveau te doorzien en te helen.

Hoe het leven ons helpt

De manier waarop het leven je helpt bevrijden van dit soort overtuigingen, die soms generaties en levens teruggaan, is door je problemen te geven. Een probleem lijkt vaak aan de buitenkant een onderliggende overtuiging te bevestigen en bekrachtigen. Bijvoorbeeld wanneer je tegenslag meemaakt: “Zie je wel, ik kan het niet.” of: “Zie je wel, ik ben het niet waard”, “Ik ben niet goed genoeg.”, “Het leven is onrechtvaardig.” of: “Een dubbeltje wordt nooit een kwartje.” Zolang we dit geloven dan lijkt dit werkelijkheid en bevestigt het leven dit ook steeds. Tot we de onderliggende overtuiging en ermee verbonden pijn in ons hart ontmoeten en doorzien als foutieve conclusie. Zodra je een overtuiging in je hart doorziet, lost de overtuigingskracht ervan op en kan verwerking van de oorspronkelijke pijnlijke ervaring(en) plaatsvinden.

“Het leven wil niets liever dan je helen
maar kan niet om jouw ‘nee’ heen.
Het wacht eindeloos geduldig en liefdevol
tot je ‘ja’ zegt.”

Ruimte voor de flow

Daar waar eerder overtuigingen en ermee verbonden patronen je leven inkleurde is er nu ruimte voor innerlijke vrede en vrijheid, wat toeneemt met iedere overtuiging die je doorziet. Daarnaast is er ruimte voor de levensstroom om vrijuit door je heen te stromen omdat het niet meer gehinderd wordt door innerlijke blokkades. De persoonlijkheid/ het ego wordt steeds leger en maakt ruimte voor het ontvouwend leven. Nieuwe en frisse ervaringen zijn weer mogelijk en zelfvertrouwen neemt toe. 


In de volgende boeken kun je meer informatie vinden over het zelfonderzoek Vragen naar Vrijheid. In Het ja-gevoel vind je de uitgebreide en oorspronkelijke versie van het zelfonderzoek. In het prentenboek Mees en de magische poort vind je een variant voor kinderen en de eenvoudige versie van het zelfonderzoek vind je in Van doen naar zijn. Door op de afbeeldingen te klikken kun je meer informatie over de boeken lezen en ze eventueel bestellen.





Op deze site kun je zelf aan de slag met het zelfonderzoek met de korte versie, de uitgebreide versie en voor kinderen is er een aangepaste versie.


– Jouw ja-gevoel leidt je naar innerlijke vrede en vrijheid.
Een nee-gevoel laat je zien waar de deur naar deze vrede en vrijheid is. –


Onderzoek de Vragen naar Vrijheid wanneer je het boek Het ja-gevoel hebt gelezen, wanneer je jezelf emotioneel kunt dragen en er geen sprake is van psychopathologie. Het is belangrijk dat je beseft dat het onderzoeken van de Vragen naar Vrijheid het ego doen doorzien, dat dit gevolgen heeft en dat je daar bewust voor kiest. Het zelfonderzoek Vragen naar Vrijheid is geen therapie en is hier ook geen vervanging voor. Wanneer je de uitgebreide versie van het zelfonderzoek toepast is het wijsheid om dit in het begin niet vaker dan eens in de twee weken te doen.



Om een indruk te krijgen van hoe het zelfonderzoek Vragen naar Vrijheid werkt kun je hieronder twee filmpjes bekijken. In de eerste opname begeleid ik Dennis Hardeman met een mooi en naar ik vermoed herkenbaar thema over LinkedIn. En in de tweede opname begeleid ik Monika van Dolderen en Mária van Praag met ook mooie en wezenlijke thema’s. Bij deze opname waren ook Monique Vinken en Marina Lemmens aanwezig. Uiteraard met medewerking en toestemming opgenomen.