Aan de slag met de Vragen naar Vrijheid voor kinderen

Afbeelding van Mees op een takjeToelichting bij de Vragen naar Vrijheid voor kinderen:

In het prentenboek ‘Mees en de magische poort’ zijn de Vragen naar Vrijheid verwerkt in een vereenvoudigde versie voor kinderen. Wanneer je merkt dat je kind niet lekker in zijn vel zit, kun je de vragen die Konijn aan Mees stelt, ook zelf aan je kind voorleggen. Ik zou je op het hart willen drukken om dat alleen te doen wanneer je kind dat zelf wil. Wanneer er geen antwoorden opkomen, mag je daarop vertrouwen, ook dat draagt zijn eigen wijsheid in zich. Kortom, forceer je kind niet wanneer je de Vragen naar Vrijheid stelt. Meer informatie over de Vragen naar Vrijheid vind je in het boek Het ja-gevoel, verander je leven met de Vragen naar Vrijheid.

De Vragen naar Vrijheid

A. Waar heeft je kind last van? Hoe is deze situatie voor hem? Hoe voelt hij zich erbij? Hoe voelt de situatie in zijn lichaam? Waar denkt je kind aan?

Neem nadat je bovenstaande met je kind hebt besproken, kort de tijd om samen te ontspannen door een aantal malen met geluid uit te ademen, als een ventiel waar lucht uit stroomt. Nodig je kind dan uit om de woorden ‘Onvoorwaardelijke Liefde’ hardop uit te spreken. Hiermee activeer je de toversleutel. Vraag je kind vervolgens om de ogen te sluiten en nog even stil te staan bij waar het last van heeft en dit te voelen in zijn lichaam.

B. Vraag dan: Onvoorwaardelijke Liefde en diepe wijsheid in jou*, wat geloof je over de situatie, waardoor je er zo’n last van hebt? (Wanneer je kind deze vraag niet begrijpt dan kan het behulpzaam zijn om uitleg te geven aan de hand van het voorbeeld van Mees uit het prentenboek Mees en de magische poort.)

Hoe voelt het als je dit gelooft?

C. – Onvoorwaardelijke Liefde en diepe wijsheid in jou, wil je dit nog geloven?
     – Onvoorwaardelijke Liefde en diepe wijsheid in jou, mag deze gedachte vandaag worden meegenomen door de wind en oplossen? 

D. Onvoorwaardelijke Liefde en diepe wijsheid in jou, welke gedachte is voor jou veel prettiger en kan je helpen om je weer fijn te voelen?

(* De oorspronkelijke tekst voor volwassenen luidt: Onvoorwaardelijke liefde en dat wat groter is dan jezelf; welke kernovertuiging ligt hieraan ten grondslag?)

Hieronder kun je een door mij ingesproken mp-3 vinden waarin ik de Vragen naar Vrijheid voor kinderen stel. Je kunt het beluisteren om een indruk te krijgen van hoe dit meditatief onderzoek werkt, of het samen met je kind beluisteren en onderzoeken. (Ook geschikt voor volwassenen!) Je kunt de opname stop zetten wanneer je wat meer ruimte nodig hebt en weer doorgaan wanneer je daaraan toe bent. Hoewel je de Vragen naar Vrijheid zowel met open als gesloten ogen kunt onderzoeken, is het vooral in het begin prettig om vanaf de korte meditatie je ogen te sluiten.

Mp-3

Nb. De Vragen naar Vrijheid zijn geen (vervanging voor) therapie! Ze zijn gericht op het doorzien van conclusies over je leven die een ongelukkig gevoel geven.