De eenvoudige versie van de Vragen naar Vrijheid

Hieronder kun je een mp-3 beluisteren waarin ik de eenvoudige versie van de ‘Vragen naar Vrijheid’ uitleg, zoals je deze ook vindt in het boek ‘van doen naar zijn’. Deze variant is vooral geschikt voor ‘kleine’ haakjes van overtuigingen en beperkende patronen. Voor ‘grotere’ (levens-)thema’s zou ik de uitgebreidere variant willen aanraden die ik stap voor stap beschrijf in het boek ‘Het ja-gevoel’.

Wanneer je de Vragen naar Vrijheid zonder begeleiding van de mp-3 onderzoekt dan kan het fijn zijn om als extra hulpmiddel te ‘tappen’ wanneer je de vragen stelt en wacht op een antwoord: je kunt je aandacht dan gemakkelijker bij het proces houden (in het Engels holding the space genoemd) wanneer je met je handen beurtelings zachtjes en in een rustig tempo op je benen klopt.

Zelfonderzoek helpt je om overtuigingen en verhalen die je over jezelf en het leven bent gaan geloven te doorzien en ontmantelen. Zodat heling en verwerking plaats kunnen vinden en je ware zelf oplicht.Pas deze vorm van zelfonderzoek toe wanneer je jezelf emotioneel kunt dragen en wanneer er geen sprake is van psychopathologie. Zelfonderzoek is geen therapie en is daar ook geen vervanging voor.Foto: Cristina Gottardi, unpslaschfoto's