Nieuwsbrief

De waarheid heelt de waan

Opgaande zon, foto van Vinit Pathak, unsplashfotoś

Er worden veel discussies gevoerd in naam van de waarheid. Of de aarde nu rond of plat is bijvoorbeeld. Voor en tegenstanders komen met allerlei argumenten en bewijzen voor ieders perspectief. Is er dan geen algemene waarheid? In dit artikel deel ik er mijn perspectief over 😉

De absolute waarheid

Er is een waarheid die voor ieder hetzelfde is en dat is de absolute waarheid. Het is een waarheid die je niet kunt verwoorden en die geen vorm heeft. Het is in jou zoals het in mij is en we kunnen het beiden ervaren, zonder dat we het kunnen verwoorden. Er is dus geen uitwisseling in perspectief over mogelijk. Dat wil zeggen, we kunnen het wel beschrijven maar dat is het niet. Dat wijst er slechts naar. Het is de diepere dimensie van zijn, van de is-heid van het leven. Als je de reis ‘ernaar toe’ wilt maken dan kan ik je de meditatieve talks aanraden die ik op YouTube en Spotify deel.

En dan is er ook een tastbare is-heid (werkelijkheid). Hoe deze wordt ervaren is voor ieder uniek en afhankelijk van je perspectief. Daarom wordt het ook wel de relatieve werkelijkheid genoemd. Wanneer je bewustzijn bijvoorbeeld is afgestemd op de eerste tweede dimensies dan neem je heel andere aspecten waar van de is-heid dan wanneer je bewustzijn tot bijvoorbeeld de vijfde dimensie is afgestemd. (Een kat ervaart de werkelijkheid bijvoorbeeld anders dan jij dat doet en een vogel ook weer.)

In lijn met het kloppende hart van het universum

Zodra je iets zegt of schrijft over de werkelijkheid ofwel is-heid dan ben je beland in het domein van de relatieve waarheid, het domein van de ontelbare perspectieven. Toch bestaat er ook in dit domein iets van in lijn zijn met de waarheid, of er tegen in gaan. Wanneer je in lijn bent met de werkelijkheid dan voel je hoe alles klopt. Letterlijk klopt je hart op deze momenten coherent. Je hart klopt als het ware in lijn met het kloppende hart van het universum. Er is een gevoel van innerlijke vrede en vrijheid, van overgave aan, en eenheid met wat, er is. Ik noem dit het ja-gevoel.

Weerstand

En wanneer je niet in lijn bent met de werkelijkheid voel je dat ook. Letterlijk en figuurlijk klopt het niet meer voor je. En is er een dissonant in het grote levenslied hoor- en voelbaar. Het leven voelt op deze momenten stroperig, als ploeteren. Als onveilig en stressvol, en spanning is voelbaar in je lichaam en je geest. Je gaat op deze momenten tegen de levensstroom in waardoor er weerstand en een tegenstroom ontstaat. Ik noem dit een nee-gevoel.

De waarheid heelt de waan

Ooit las ik voor een opleiding familieopstellingen het boek van Franz Ruppert ‘De verborgen boodschap van psychische stoornissen – De waarheid heelt de waan’ en het is me altijd bij gebleven hoe belangrijk het is om de waarheid onder ogen te komen. Omdat zolang deze ontkent, verborgen en onderdrukt wordt, het de neiging heeft om vervormt tot uitdrukking te komen. In de vorm van psychische stoornissen en andere disbalans.

Je kunt daarbij denken aan grote familiegeheimen als moord, abortus, verkrachting, incest en dergelijke. Waarbij, wanneer dit onderdrukt wordt en er niet over wordt gedeeld, zich dit in latere generaties bij familieleden kan vertalen in angststoornissen, schizofrenie of andere psychische stoornissen. Maar ook in het ‘klein’ werkt het op deze manier. Voor heling is het nodig om te openen voor wat er is en te onderzoeken wat je gelooft dat er is. Hiermee doel ik niet op extern onderzoek, hoewel dat ook zijn waarde heeft. Ik doel op zelfonderzoek, op naar binnen kijken. In die zin bestaat er wel degelijk zoiets als ‘de werkelijkheid’, ofwel de is-heid van het leven, waar je tegen in verzet kunt gaan of in mee kan stromen. Blijft hierbij natuurlijk ook rechtop staan dat ieder deze werkelijkheid verschillend ervaart.

Ieders kompas

Het ja- en nee-gevoel is een innerlijk kompas wat ieder heeft en wat aangeeft of iets voor je klopt of niet. Je voelt het in je lichaam in de vorm van innerlijke vrede, vrijheid en ont(spanning). En het leven geeft de check. Als iets (niet) voor je klopt dan zal je dit gespiegeld zien in het leven. Omdat dit de manier is waarop het leven je de mogelijkheid geeft om iets wat niet klopt, alsnog kloppend te maken en te helen. Als wat je gespiegeld ziet onprettig aan je blijft plakken of zich herhaalt dan wijst het ernaar dat je nog iets gelooft wat tegen de werkelijkheid in gaat en waar vaak oud zeer mee verbonden is. Oud zeer wat ooit te intens en overweldigend was om te verwerken en wat gestold raakte. En wat, door er alsnog voor te openen, kan smelten en door kan stromen.

Doordat je opent voor wat er werkelijk is, opent zich ook de diepere dimensie van zijn, de diepere dimensie van de is-heid van het bestaan. Voelbaar in innerlijke kracht, vrede en vertrouwen en zich uitdrukkend in overgave en een samenvallen met wat er is. De onderlinge verbondenheid licht op, het onlosmakelijk heel zijn. Het klopt weer. (De waarheid heelt de waan.)

Dat we in plaats van met elkaar in strijd te gaan over wat waar is, mogen openen voor de oorsprong van onze eigen innerlijke strijd. Zodat onze onderlinge verbondenheid en een-zijn met het hele bestaan oplicht.

Liefs,

Linda

Boek Het ja-gevoel

Leven is een continue uitdaging om tot verdiepend bewustzijn te komen. Dit kan bereikt worden door overgave aan het leven of anders gezegd door mee te stromen met het bestaan dat zich van moment tot moment ontvouwt. Linda weet dit treffend weer te geven en te illustreren in haar boek Het ja-gevoel. Een ja ook als je ergens nee tegen zegt. Want een nee, tegen misstanden bv. is evenveel waard als ieder ja.

Het boek bevindt zich op het snijvlak van religie, advaita, nondualiteit, zen en therapie. Het boek bevat vele lagen of niveaus wat recht doet aan de gelaagdheid van onze eigen persoonlijkheid en spirituele ontwikkeling.’
 Jan van Rossum, auteur van Je bent niet wat je denkt