Geen categorie, Nieuwsbrief

Moed

Afbeelding van lavendel

Lieve lezer,

Tijdens het interview dat ik onlangs had met Monique en Anthony van Hallo radio spirituality werd geopperd dat het moed vraagt om je hart te volgen en dat wellicht niet iedereen deze moed heeft. Dit bleef in me nazingen. Heb je moed nodig om je hart te volgen en hoe zit dat wanneer je alles behalve moed voelt?

Grenzen respecteren
Ik volg het pad van mijn hart en ik voel regelmatig alles behalve moed. Soms kies ik ervoor om iets nog niet te doen, omdat de angst (nee-gevoel) op dat vlak dan nog groter is dan moed. Ik vertrouw er op dat het voor dat moment klopt en dat ik er dan nog niet aan toe ben. Door de jaren heen heb ik namelijk ervaren dat het voor mij niet uitmaakt of een nee-gevoel voortkomt uit angst en ondermijnende overtuigingen of uit een gezonde grens. Een grens is een grens en die respecteer ik wanneer een nee-gevoel krachtiger aanwezig is dan een ja-gevoel. Ook dat is de levensstroom. Wel weet ik dat grenzen die voorkomen uit innerlijke verdeeldheid zoals angst en overtuigingen een uitnodiging zijn tot zelfonderzoek zodat heling plaats kan vinden en de grens eventueel kan verschuiven.

Dus hoe zit het dan met moed? 
Heel eerlijk gezegd denk ik dat het er vooral om gaat waar het zwaartepunt van je verlangen ligt. Ligt je verlangen er in om vrij en waarachtig te leven? Of ligt dat vooral in veilig willen zijn en gewaardeerd willen worden?
Wanneer je dit onderzoekt zul je waarschijnlijk net als ik ontdekken dat beide verlangens in je aanwezig zijn. Ik dacht tijdens het schrijven aan het boek Het ja-gevoel dat mijn verlangen naar vrij zijn en de waarheid groter was dan mijn verlangen naar veiligheid en waardering. Maar als ik keek naar mijn dagelijks leven dan was het duidelijk dat veel van wat ik deed voortkwam uit mijn verlangen naar veiligheid. Zoals aardig doen tegen mensen in de hoop dat ze me niet zouden afwijzen. Of mijn baan proberen te behouden terwijl het niet gezond meer voelde. Het enige dat nodig bleek was om dit onder ogen te komen. Zodra je je bewust bent waar het zwaartepunt van je verlangen ligt en waar dit mee te maken heeft, kan het gaan verschuiven.
Waar ligt bij jou het zwaartepunt?

Het verlangen naar vrij zijn en waarheid (een ja-gevoel) komt voort uit je hart en is om die reden ongekend krachtig, wijs en betrouwbaar. Dit verlangen is de weerspiegeling van je innerlijke vrede en vrijheid, van de waarheid die je bent en het heeft de potentie om je naar huis te leiden langs alle obstakels die er nog voor liggen.
Het verlangen naar veiligheid is verbonden met onze instincten en persoonlijkheid, de manier waarop we ons staande proberen te houden in het leven (meestal geeft dit een nee-gevoel, spanning). Het is verbonden met de herinneringen aan oud zeer en innerlijke verdeeldheid. Het is echter ook een prachtig en krachtig instinct die ons van belangrijke informatie en hulp kan voorzien.

Beginnen waar je bent
Ik denk dat ieder die zijn hart volgt, gewoon niet anders kan. Vraagt het moed? Vast wel en dan vooral om eerlijk naar jezelf te zijn, maar dit is niet iets persoonlijks omdat het voortkomt uit je hart, uit wie je werkelijk bent. Mijn persoonlijkheid (ego) is vooral opgebouwd rondom verlangen naar zekerheid en angsten en toch bewandel ik het pad van mijn hart, voluit. Dat is inclusief angsten en inclusief soms dingen niet durven doen omdat de angst dan nog te groot is. Wat maakt dat uit? Want blijkbaar is het evengoed mogelijk om vanuit mijn hart te leven, te realiseren wie ik werkelijk ben en dit te belichamen. Bijvoorbeeld: lange tijd voelde ik een nee-gevoel ten aanzien van het geven van lezingen. Ik durfde het gewoon niet en voelde er ook geen ja bij, de flow zat er niet in. Tot ik er begin dit jaar opeens zin in kreeg en er een ja-gevoel bij voelde die vele malen krachtiger was dan een nee-gevoel. De flow zat erin. Het fijne van leven vanuit je hart is dat je geen stap verder hoeft te gaan dan waar je nu bent. Dat kan zelfs niet. En waar je nu bent is het veilig om te zijn. Voel het maar hoe dit moment inclusief is en je hele ervaring omvat. Wat er ook speelt in je leven, hier in dit moment kun je zijn. Het is volledig.

Je hart volgen
Het is natuurlijk spannend dat je van te voren niet weet waarheen je hart je zal leiden. Je hart is volkomen vrij en zal zich niet altijd houden aan wat verstandig wordt gevonden of maatschappelijk gewaardeerd. Iedere keer dat je hart je uitnodigt haar te volgen in iets wat tegen je huidige status quo ingaat kunnen beide verlangens getriggerd worden. Het verlangen om veilig te zijn zal je overlevingsstrategieën triggeren en je proberen te manen om naar je hoofd te luisteren, naar wat verstandig lijkt. En ondertussen zal het verlangen om vrij te zijn en de waarheid te leven je uitnodigen naar de stille stem van je hart te luisteren, soms dwars tegen alle redelijkheid in. Dat betekent dat wanneer je verlangen naar veiligheid groter is dan je verlangen naar vrijheid, het lastig en beangstigend kan zijn om je hart te volgen.

Of je er nu voor kiest om je hart te volgen of nog niet omdat je nog te bang bent voor de gevolgen, het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn. Hier eerlijk in te zijn. Want eerlijkheid en waarachtigheid zijn belangrijker dan welke stap je ook zet. Eerlijkheid en waarachtigheid komen voort uit je hart en zetten de poort naar jezelf wijd open, zodat heling zich in jou kan voltrekken vanuit je heel zijn. Wanneer de niet werkelijk bestaande poort naar jezelf openstaat kan daar vervolgens moed uit opwellen, om je te ondersteunen in het belichamen van wat je in je hart weet dat waar is voor je.

Dit is het.
Dat waar je zo lang naar zocht en naar verlangde is hier.
Precies zoals dit moment zich openbaart in zijn volledigheid.

en wanneer dit het niet lijkt te zijn…
dan kun je ervan uitgaan dat je aandacht
in een deel van de werkelijkheid is gedoken
en daarin opgaat.
Zich verzettend tegen aspecten van de realiteit
die onaanvaardbaar lijken.
Je achterlatend met een gevoel van beperking
en een gemis aan de bron, je hart.

Waar verzet je je tegen?
Waar houd je aan vast?
Mag het er zijn, zowel je verzet en vasthouden
als dat waar je je tegen verzet en dat waar je aan vasthoud?

Je zult merken dat wanneer je stopt met dit moment te vermijden,
het leven je ervoor opent en zijn diepe wijsheid toont.
Precies daar waar je niet volledig wilt zijn.
Daar ligt je les.

Dat je mag voelen dat je oké en volledig bent in al je onvolkomenheden.

Liefs,

Linda