Geen categorie, Nieuwsbrief

The flow(er) of life

Vogel op een takje met bloesems

Beste lezer,

Hoewel ik gewend ben om te leven vanuit mijn hart, pingpongde ik deze maand twee weken lang vooral heen en weer tussen ‘een ingebeelde persoonlijkheid’ en mijn hart. Dat schuurde en maakte me zo gespannen als een veer. Opeens was er weer ploeteren in mijn leven en het idee dat ik van alles moest doen. En tegelijkertijd waren daar ook weer oude manieren om daarmee om te willen gaan vanuit controle en beheersing. Maar natuurlijk werkt dat helemaal niet (meer) in mijn leven en dus zat ik lekker vast. Ik zal je zo vertellen wat er gebeurde want het was een prachtige uitnodiging om op een nog diepere laag te ontspannen in mijn hart en het verhaal van ‘de ingebeelde persoonlijkheid’ te doorzien. Ik wens je toe dat deze woorden ook voor jou een uitnodiging zijn om vanuit de eventuele verkramping van een ‘ik’ te ontspannen en openen in de wijd open armen van je hart.

De flow(er) of life
De flow of life is weliswaar beïnvloedbaar door gedachten en verhalen die we over haar geloven maar is, wat voor verhaal we ook geloven, gebonden aan zijn eigen stroom en het geheel van ups en downs en het natuurlijke ritme van het leven. De flow of life stroomt door pijn en fijn en iedere pijn draagt het zaadje van fijn in zich en omgekeerd. Je zou bijvoorbeeld stevige trek kunnen zien als pijn en de bevrediging ervan als fijn. De bevrijding waar ieder naar verlangt, al beseft misschien niet iedereen dit zich, is om niet meer te verzetten of hechten aan dit natuurlijke ritme van het leven en te ervaren dat de levensstroom door je heen stroomt als een rivier door zijn bedding. Wanneer onze aandacht volledig opgaat in de tastbare wereld en we vanuit een ingebeelde persoonlijkheid (de verhalen die we geloven over onszelf en het leven) de levensstroom proberen te manipuleren door eraan te hechten, verzetten, duwen en trekken, dan kan het natuurlijke ritme van het leven, de flow of life, niet meer vrijuit stromen. Het maakt dat ieder zaadje fijn dat besloten ligt in de natuurlijke golf van pijn, niet tot volle ontplooiing kan komen waardoor er een verwrongen of verkrampte golf kan ontstaan en waardoor de golf van pijn vreselijk lang uitgerekt, herhaalt of in stand gehouden kan worden. Het is dan verworden tot een pijnlijk aftreksel van wat de natuur in potentie in zich draagt. Wanneer we de levensflow echter door ons heen laten stromen, zoals het van nature stroomt, kan de flower of life in ons tot volle bloei komen.

Mijn verhaal
Zowel pijn als fijn zijn niet persoonlijk. Wanneer je dit begint te beseffen stroomt het leven steeds moeitelozer door je heen en kan de flower of life zich ontvouwen. Zoals je wellicht weet was ik lange tijd nogal gehecht aan een persoonlijkheid die was geweven rondom aannames van ‘iets niet kunnen’ en ‘niet goed genoeg zijn’. Toen deze verhalen begonnen op te lossen bleek er zoveel meer mogelijk dan ik had durven dromen. Iedere keer dat ik iets ondernam wat in tegenspraak was met het script van mijn persoonlijkheid, dan schoot ik tijdelijk in een kramp. De flow of life stroomde namelijk naar steeds meer zichtbaar worden. En iedere keer dat ik wat meer zichtbaar werd, schoten mijn lichaam en geest in een kramp. Soms was dit heel kort en soms, zoals de afgelopen weken, duurde dit wat langer. Het begon ermee toen ik mijn woorden voor het eerst deelde via mijn website, deze mails en het boek dat ik schreef. Wat vond ik dat spannend. Toen was mijn stem te horen via YouTube zodat mensen, die niet bij de meditatieve bijeenkomsten aanwezig konden zijn, de meditaties konden volgen. Ik had destijds een week lang keelpijn, zo spannend vond ik het. Het mijzelf laten ‘zien’ activeerde op die momenten mijn overlevingsinstincten, overtuigingen en gewoontepatronen. GEVAAR! Het waren de momenten dat ik het meditatief onderzoek met de Vragen naar Vrijheid onderzocht, zodat mijn bewustzijn kon verdiepen en er speelruimte vrijkwam.

En toen werd ik een aantal weken geleden uitgenodigd om een workshop te verzorgen voor het online festival ‘gelukkig van binnenuit’. Ik voelde direct een blije ‘Ja’ in mijn hart maar mijn lichaam reageerde onmiddellijk met ‘HELP wat gaat ze nou doen!’. Het zou namelijk betekenen dat ik zichtbaar in beeld zou zijn. Binnen een paar minuten zat mijn lichaam helemaal vast. Mijn nek en schouders zaten op slot en ik had het gevoel dat ik geen kant meer op kon. Wat ook zo was. Er was maar 1 kant die ik op kon en dat was richting mijn hart. Dank je leven en dank je lieve vrienden die me hierbij hielpen! Ik onderzocht de pijn en kramp met de Vragen naar Vrijheid en belandde weer in de armen van het leven. ‘Ahhhh, het is helemaal niet persoonlijk!’ Het is. De beelden en overtuigingen die langskwamen hadden te maken met het idee dat ik mijn hoofd boven het maaiveld uit zou steken en de angst dat het mij de kop kon kosten. Er kwamen beelden op van ‘mij’ bij een schavot. Ik heb die beelden wel eens eerder voorbij zien flitsen. En of het nu werkelijk heeft plaatsgevonden of dat de beelden bijvoorbeeld uit het collectief onbewuste komen, het was een verhaal dat ik diep van binnen nog geloofde. Het bleek helend om de beelden (opnieuw) te zien, de angst onder ogen te komen en de verhalen eromheen te doorzien. Toen ik mijn hart die avond uitstortte bij vriendinnen en vertelde hoe verkrampt ik was, vroegen ze me wat ik in mijn hart voelde. … Daar was vrede en stilte. Opeens ‘was ik er weer’ en was mijn defensie gesmolten.  Jemig, ik had echt weer geloofd dat ik een persoon was. En mijn hemel, wat is het zwaar om als een persoon te leven! Dit gedichtje schreef ik vlak nadat ik weer gesmolten was:

Troost

Keer terug naar je hart.
Wanneer je je eenzaam voelt,
of verkrampt en samengetrokken
tot een denkbeeldige persoon.

Weet, het is niet echt.
Echt niet.
Dat denk je alleen maar.
En daardoor lijkt het zo echt.
Zo echt.

Smelt in je hart.
Laat je tranen maar los.
In je hart is het stil.
Stille liefde.
Het is er voor je.
Altijd.

Vrede is er altijd en je ervaart het zodra je ogen niet meer vanuit verhalen kijken maar vanuit je hart. Ik kwam mijn angst om te falen en afgewezen te worden onder ogen en realiseerde me opnieuw dat er geen ‘ik’ is die kan falen of afgewezen kan worden. Het is slechts een verhaal terwijl het leven zichzelf leeft door mij heen. Falen, ergens goed of niet goed in zijn, is niet persoonlijk. Het leven drukt zich gewoon uit zoals het zich wil uitdrukken. Meer is het niet. En de vrijheid en vreugde is om dit te ervaren zonder het opnieuw vanuit een nieuw verhaal vast te grijpen. De ochtend dat we de begeleide meditatie opnamen, leek het eerst of alles ‘mis liep’. Mijn dochter bleek ziek en bleef bij mij thuis. Het programma dat nodig was voor de opname kreeg ik niet aan de praat en het leek erop dat de opname niet door kon gaan. Maar gelukkig was ik al gesmolten en verbleef ik in mijn hart zodat ik wist dat wat er ook gebeurde, het goed was zoals het was. Een goede vriend die me hielp door mee te mediteren bleef rustig en moedigde me aan en Luz van de Schoot, de organisatrice van het festival ‘gelukkig van binnenuit’, hielp me om het programma toch aan de praat te krijgen. Mijn dochter ging boven via uitzending gemist naar boer zoekt vrouw kijken en het lukte, we konden de meditatie opnemen!

Pijn en fijn
En zo kon het zaad van fijn te midden van de pijn van zere schouders en nek uitgroeien tot een flow(er) van fijn. Fijn; een begeleide meditatie waaraan je straks tijdens het festival mee kunt doen. En deze golf fijn draagt natuurlijk alweer het zaadje ‘pijn’ in zich en zal ineen vallen. Ieder ineen vallen (wat een prachtig woord! Ineen.) van een golf draagt de belofte in zich van de ruimte waarin, waaruit en waarals het ontstaat. En het ineenvallen van de ene vorm biedt ruimte voor een nieuwe vorm om te ontstaan. Levend in en vanuit de ruimte van je hart zal je merken dat vrede groeit en dat deze vrede de golven met zijn zachte licht doordrenkt en dat de golven ermee resoneren. De begeleide meditatie die we hebben opgenomen voor het festival is te bekijken door je aan te melden voor het festival ‘gelukkig van binnenuit’. Bekende sprekers geven er workshops en interviews zoals Jan Geurtz en Lisette Thooft. De workshop die ik geef is maandag 8 mei om tien uur. Kijk hier voor het hele programma en voor je gratis kaartje>> In de begeleide meditatie die ik geef, neem ik je mee je hart in waar vrede is, altijd.

Een fijne maand gewenst!

Liefs,

Linda