Nieuwsbrief

Soevereiniteit

Beste lezer,

Soevereiniteit…
Ik vind het een mooi woord, vol betekenis. Wanneer je dit woord als het ware door je heen laat gaan als het proeven van een goede wijn. Wat proef je dan bij dit woord?
De betekenis van dit woord kan een krachtige impuls geven voor je spiritueel ontwaken omdat het je op je eigen benen zet, in jezelf. Het wijst je ernaar dat de bron van vreugde en geluk in je hart ligt. En dat je ondanks menselijke verlangens als erbij willen horen, gewaardeerd willen worden en je veilig voelen, bereid bent om te kiezen voor alleen zijn, jouw pad te gaan. Dat je nee durft te zeggen tegen afslagen die je af zouden leiden van jouw pad, jouw zijn. Ook al zien de afslagen er nog zo verleidelijk of vertrouwd uit.

Elastiek
De soevereiniteit waar ik op doel is iets wat in je groeit wanneer je steeds meer afstemt en trouw bent aan je hart. Het is of er een elastiek verbonden is met je hart die je weer terug trekt wanneer je te ver afdwaalt. En de rekbaarheid van dit elastiek neemt af naar mate je meer verblijft in je hart. Blijven trekken aan dit elastiek doet gewoonweg teveel pijn en weegt niet op tegen tijdelijke korte termijn voordelen zoals aardig gevonden worden, waardering krijgen, erbij horen, geld verdienen, veilig (denken te) zijn…

Bibberend en twijfelend
Zoals je weet ben ik de afgelopen jaren steeds meer gaan ‘kiezen’ voor mijn hart en het volgen van de flow die daar voelbaar is. En met een sensitief lichaam dat weinig trek heeft in veel prikkels betekent het dat ik regelmatig nee geef als antwoord op uitnodigingen voor feestjes, bijeenkomsten en dergelijken, zodat ik kan verblijven in ‘Ja’. Er zijn jaren geweest dat de flow naar verstilling stroomde en ik nauwelijks nog naar buiten gericht was. En hoewel het klopte en goed voelde, kwamen er dan soms gedachten voorbij die me probeerde wijs te maken dat ik gek geworden was, van het padje af was. Dat ik niet alleen mijzelf, maar ook ons gezin tot armoede zou brengen. Wie duikt er nou de stilte in terwijl er brood op de plank moet komen! Soms golfde angst en twijfel door me heen. Wat nu als de gedachten waar blijken te zijn? Desondanks bleef ik afstemmen op mijn hart waar het rustig was.

De reis van je hart
Het volgen van je hart heeft consequenties. Ik besefte me dat pas toen ik al geruime tijd op weg was. Langzaam drongen de implicaties van het volgen van mijn hart tot me door. En mijn hemel, wat was en ben ik soms bang voor de gevolgen daarvan. Soms begrijp ik niet waarom ik ergens nee bij voel. Het kan dan gaan om iets wat ik normaal gesproken leuk vind, om leuke mensen en gewoon een ontzettend fijne uitnodiging. En toch kan het zijn dat mijn hart heel duidelijk en rustig nee zegt. Het is niets persoonlijks, het is de flow die voelbaar is in mijn hart en waar ik trouw aan ben.

Manipulatie

Je hart is vrij en zonder twijfel. Dus bij twijfel is dit de place to be! Aarden en ontspannen in de ruimte van je hart, ofwel in de stilte van jezelf, helpt je om met ogen van helderheid naar de situatie te kijken.

Je hart is immers ongevoelig voor manipulatie terwijl je persoonlijkheid daar juist hypergevoelig voor is. Zowel voor manipulatie van jezelf als van anderen. Stemmetjes die je proberen te verleiden met: ‘Ah, toe nou. Deze ene keer kun je wel toegeven. Dat is helemaal niet erg.’ Of: ‘Joh, als je nu dit doet dan …(droom/ ideaal scenario).’ Of wat dwingender: ‘Als je dit niet doet dan…(angst en doem scenario).’ Wanneer de persoonlijkheid nog grotendeels aan het roer van je leven staat dan draait vrijwel alles om het veilig stellen en vergroten van je (eigen-) belangen. Dit is geen veroordeling! Het is gewoon hoe de persoonlijkheid werkt. Je kunt om je heen zien waartoe dit leidt, hoe begrijpelijk het ook is. Kijk naar de verhalen van de persoonlijkheid vanuit je hart, zodat je ze doorziet en zodat je vrij bent om je hart te volgen. Soeverein.

Vertrouwen in de intelligentie van het bestaan
Wanneer je stopt met het geloven van gedachten over het leven of over jezelf, geef je het leven de kans om je te verrassen. De is-heid van het leven licht op. Je merkt dat het leven zich voortbeweegt met een intelligentie waar je denken nooit aan kan tippen. En wat is het prachtig dat juist de oude wereld, de wereld van pijnlijke overtuigingen en  conditioneringen, de voedingsbodem blijkt voor het tot bloei komen van nieuwe loten die zich fris en groen boven de aarde uitsteken. Zonder de nee’s in mijn leven, zowel de gezonde als de neurotische, zou ik ‘Ja’ niet hebben ontdekt.

De omstandigheden zoals ze zijn, de aarde, zon, de maan, de wind en de regen zorgen als ouders voor de jonge loten. En zelfs een storm is van onschatbare waarde. Alle elementen voorzien de loten steeds op het juiste moment van voeding en vormen de juiste omstandigheden zodat ze uit kunnen groeien tot krachtige en stralende planten, bloemen, bomen en struiken. Met ieder zijn unieke bijdrage aan de wereld om hem heen.

Je huidige omstandigheden zijn de voedingsbodem voor groei en bloei, ook als dat niet zo lijkt omdat ze nog oude overtuigingen weerspiegelen en bevestigen.

Liefs,

Linda