Nieuwsbrief

Soevereiniteit

Beste lezer,

Soevereiniteit…
Ik vind het een mooi woord, vol betekenis. Wanneer je dit woord als het ware door je heen laat gaan als het proeven van een goede wijn. Wat proef je dan bij dit woord?
De betekenis van dit woord kan een krachtige impuls geven voor je spiritueel ontwaken omdat het je op je eigen benen zet, in jezelf. Het wijst je ernaar dat de bron van vreugde en geluk in je hart ligt. En dat je ondanks menselijke verlangens naar waardering, erbij willen horen en veiligheid, je bereid bent om te kiezen voor alleen zijn, jouw pad te gaan. Dat je nee durft te zeggen tegen afslagen die je af zouden leiden van jouw pad, jouw zijn. Ook al zien de afslagen er nog zo verleidelijk of vertrouwd uit.

Elastiek
De soevereiniteit waar ik op doel is niet iets nobels en ook niet iets om na te streven. Het is gewoon iets dat in je groeit wanneer je steeds meer afstemt en trouw bent aan je hart. Het is of er een elastiek verbonden is met je hart die je weer terug trekt wanneer je te ver afdwaalt. En de rekbaarheid van dit elastiek neemt af naar mate je meer verblijft in je hart. Blijven trekken aan dit elastiek doet gewoonweg teveel pijn en weegt niet op tegen tijdelijke korte termijn voordelen zoals hopen aardig gevonden te worden, waardering te krijgen, erbij te horen, voldoende inkomen te verdienen, veilig (denken te) zijn…

Bibberend en twijfelend
Zoals je weet ben ik de afgelopen jaren steeds meer gaan ‘kiezen’ voor mijn hart en het ‘Ja’ dat ik daar voel. En met een sensitief lichaam dat weinig trek heeft in veel prikkels betekent dat, dat ik regelmatig nee als antwoord geef wanneer ik uitgenodigd wordt voor feestjes, bijeenkomsten en dergelijken, zodat ik kan verblijven in ‘Ja’. Ook op werkgebied sloeg ik soms een aanbod of uitnodiging af en volgde ik waar mijn hart me toe uitnodigde. Meestal was dat om te verblijven in stilte en deze stilte met mensen te delen. En hoewel dit goed voelde, kwamen er regelmatig gedachten voorbij die me probeerde wijs te maken dat ik gek geworden was, van het padje af was. Dat ik niet alleen mijzelf, maar ook ons gezin tot armoede zou brengen. Wie duikt er nou de stilte in terwijl er brood op de plank moet komen! Soms golfde de angst en twijfel door me heen. Wat nu als de gedachten waar blijken te zijn? Desondanks bleef ik afstemmen op mijn hart waar het volkomen stil was.

Manipulatie
Je hart is vrij en zonder twijfel. Dus bij twijfel is dit de place to be! Aarden en ontspannen in de ruimte van je hart, ofwel in de stilte van jezelf, helpt je om met ogen van helderheid naar de situatie te kijken. Je hart is immers ongevoelig voor manipulatie terwijl je persoonlijkheid daar juist hypergevoelig voor is. Zowel voor manipulatie van jezelf als van anderen. Stemmetjes die je proberen te verleiden met: ‘Ah, toe nou. Deze ene keer kun je wel toegeven. Dat is helemaal niet erg.’ Of: ‘Joh, als je nu dit doet dan …(droom/ ideaal scenario).’ Of wat dwingender: ‘Als je dit niet doet dan…(angst en doem scenario).’ Wanneer de persoonlijkheid nog grotendeels aan het roer van je leven staat dan draait vrijwel alles om het veilig stellen en vergroten van je (eigen-) belangen. Dit is geen veroordeling! Het is gewoon hoe de persoonlijkheid werkt. Je kunt om je heen kijken om te zien waartoe dit leidt, hoe begrijpelijk het ook is.

De reis van je hart
Dat het volgen van je hart consequenties heeft voor wat betreft de keuzes die je maakt, is niet iets dat iedereen beseft wanneer hij aan de reis van zijn hart begint. Ik besefte het in ieder geval niet en werd het me pas bewust toen ik al ruim op weg was. Langzaam drongen de implicaties van het volgen van mijn hart tot me door. Ik ontdekte dat rusten in de ‘Ja’ van mijn hart ook betekent dat ik nee gebruik om daarin te kunnen verblijven. En mijn hemel, wat was en ben ik soms bang voor de gevolgen daarvan. Soms begrijp ik niet waarom ik ergens nee bij voel. Dan vind ik de mensen die me een vraag stellen leuk en is het gewoon een ontzettend leuke en fijne uitnodiging. En toch zegt mijn hart heel duidelijk en rustig nee. Daarnaast legde een innerlijke nee soms ook een diepe innerlijke angst bloot voor de grootste nee van het leven. Namelijk de angst dat het leven mij nee (vuistslag van het leven/ pijn) kan geven, juist wanneer ik me ontspan en me overgeef aan ‘Ja’. Gelukkig leerde het leven me hoe ik alles wat ik hier nog over geloofde kon onderzoeken op werkelijkheid. Zodat ‘onnodige’ pijn door het herhalen van conditioneringen op kon lossen en er meer speelruimte overbleef. Een proces van eindeloze verdieping.

Bevrijding
Want het tegenovergestelde van waar je bang voor bent kan natuurlijk ook gebeuren! Wanneer je stopt met het geloven van gedachten over het leven of jezelf, geef je het leven de kans om je te verrassen. In plaats van de doem- of ideale scenario’s van je hoofd, kan het leven je verassen met de vreugde van leven vanuit je hart! Kun je je voorstellen hoe dit zich weerspiegelt in je lichaam en leven?! Mijn hoofd kan dat nog steeds niet bevatten en kan het alleen maar aanschouwen als een mystiek en vreugdevol wonder. Er is iedere dag brood op de plank en rusten in stilte blijkt niet alleen mij vreugde en bevrijding te schenken maar ook anderen wanneer ik het deel. En wat is het prachtig dat juist de oude wereld, de wereld van pijnlijke conditioneringen de voedingsbodem blijkt voor het tot bloei komen van nieuwe loten die zich fris en groen boven de aarde uitsteken. Zonder de nee’s zou ik ‘Ja’ niet hebben ontdekt.
De omstandigheden zoals ze zijn, de aarde, zon, de maan, de wind en de regen zorgen als ouders voor de jonge loten. En zelfs een storm blijkt soms van onschatbare waarde. Alle elementen voorzien de loten steeds op het juiste moment van voeding en de juiste omstandigheden zodat ze uit kunnen groeien tot krachtige en stralende planten, bloemen, bomen en struiken. Met ieder zijn unieke bijdrage aan de wereld om hem heen.

Jij bent zo’n prachtige vrucht en bloem. Ik wens je toe dat je huidige omstandigheden de voedingsbodem mogen zijn om in te groeien. Deze mail is van dezelfde aard als de aarde, regen, zon, maan en wind en ik hoop dat het je mag voeden met inspiratie.
Zorg goed voor jezelf!

Liefs,

Linda