Nieuwsbrief

Wil je spiritueel ontwaken?

Beste lezer,

Een lieve vriendin die altijd de inspiratiemails leest voordat ik ze verstuur, adviseerde me gisteren om de mail die ik had gemaakt niet te versturen. Ze vertelde dat de mail haar niet inspireerde en haar het gevoel gaf dat de verlichte staat van zijn onbereikbaar was voor haar. Ze kreeg door het lezen juist het gevoel alsof ze iets verkeerds deed. ‘Het is of er een groot bord voorstaat waarop staat: verboden voor onbevoegden.’ 

Na er heerlijk om te hebben gelachen spraken we er nog wat over na. Ik besloot de mail weg te doen. Ik wil je juist laten weten dat je verlichte staat van zijn dichterbij is dan wat ook in de wereld van vorm en materie. Het is wie je wezenlijk bent! Hoe zou dat onbereikbaar kunnen zijn? De vriendin vertelde dat het zijn waar ik me zo in thuis voel, voor  haar onbereikbaar voelt. Ze zei: ‘Willen de lezers van de inspiratiemails wel ontwaken in ‘zijn’? Ik wil dat bijvoorbeeld helemaal niet. Want ben ‘ik’ er dan nog wel? Wat ik wel wil is me spiritueel ontwikkelen.

Het is waar, hoe vaker je rust in zijn, hoe meer de persoonlijkheid oplost. Dat is waar de persoonlijkheid natuurlijk vreselijk bang voor is. Het kan er naar verlangen en denken dat het wil oplossen in oneindigheid. Maar kan er tegelijkertijd doodsbang voor zijn omdat het natuurlijk niet wil oplossen en verdwijnen. Zijn sterfelijkheid is juist de grondslag van zoveel angst. Mijn vriendin doelde op deze angst, toen ze me vertelde dat ze het een beetje eng vindt om zich te laten glijden in zijn. Ondanks dat ze de verlichte staat van zijn niet wil realiseren, spreekt spirituele ontwikkeling haar wel aan. Omdat waar je ook bent op je pad van spiritueel ontwaken, (waar spirituele ontwikkeling onderdeel van is) het direct verlichting van lijden geeft.

Hoe meer het denken ontspant.
Hoe meer vertrouwen toeneemt.
En hoe meer vertrouwen groeit.
Hoe meer je werkelijkheid vanuit hier vorm krijgt.

Linda Rood

Spiritueel ontwaken gaat over ontwaken voor en in wie je werkelijk bent, je verlichte natuur. De meeste mensen hebben geleerd zich met hun persoonlijkheid te identificeren. Het is echter niet de persoonlijkheid die ontwaakt en daarmee blijvend geluk realiseert. Het is je ware zelf waarin je ontwaakt, wat je kunt ervaren in je lichaam en geest als geluk. Het is juist vanuit de persoonlijkheid en het denken dat we niet kunnen zien wie we werkelijk zijn. Op deze manier bekeken is Bewustzijn onbereikbaar voor de persoonlijkheid. Dat kan de persoonlijkheid misschien het gevoel geven dat er een bord voor ontwaakt Bewustzijn staat waarop staat: Niet welkom hier. Of: Onbereikbaar. Maar is dat wat je ervaart, wanneer je in plaats van de aandacht te richten op iets, opmerkt waar dat iets in verschijnt? Wanneer je je bewustzijn opmerkt? Is in Bewustzijn niet alles welkom? Kun je vanuit Bewustzijn iets uitsluiten? Ook de persoonlijkheid is er volledig welkom. Het wordt echter doorzien voor wat het is. Namelijk niet wie je in essentie bent maar gedachten, gevoelens, sensaties en gewoonten die opkomen en weer voorbij gaan in jezelf, roerloos Bewustzijn. 

Je kunt voor wie je werkelijk bent, niets verkeerds doen.
Je bent volkomen, volledig aanvaard in de onvoorwaardelijke liefde die je ten diepste bent. 

Is dat niet waar iedereen in de grond van zijn hart naar verlangt?
En het goede nieuws is: Je bent onvoorwaardelijkheid. 

Het is niet iets waar je je best voor hoeft te doen, waar je naartoe hoeft te werken of waarin je jezelf kunt verbeteren. Eigenlijk zijn er maar twee dingen nodig om te ontdekken wie je werkelijk bent en daarin te ontwaken. Het eerste is het willen. Wil je spiritueel ontwaken? En het tweede is om tijd en ruimte te maken om het perspectief van je aandacht te verschuiven van opgaan in ‘dingen doen’ naar ‘er zijn’.

Wil je spiritueel ontwaken?
Ik wil de bekende vergelijking met het scherm en een film gebruiken om hierop te bezinnen. Er zijn zoveel verschillende programma’s en zenders waar je naar kunt zappen op de televisie. Verdrietige, spannende, liefdevolle, inspirerende, gewelddadige, vreugdevolle, enge en afschuwelijke. Deze vergelijking symboliseert de gangbare manier waarop we over onszelf denken. ‘Ik ben… (dit lichaam, naam, geslacht, leeftijd, zoon of dochter, vader, moeder, rol, functie). Wanneer je je identificeert met het programma of de film die op het scherm verschijnt, dan neemt ieder verhaal je mee in zijn energie en inhoud. Dat kan fijn zijn. Maar evenzo vaak geeft het je een allesbehalve fijn gevoel. Bovendien voel je waarschijnlijk diep van binnen een gemis van je oorsprong. Je oorsprong wat aan het oog ontrokken is als de aandacht volledig in een programma opgaat. In werkelijkheid kan geen van deze films en programma’s je definiëren, bepalen, dicteren of werkelijk beïnvloeden. In werkelijkheid ben je vrij. Het scherm zelf wordt niet beroerd door wat voor programma beelden er ook maar op verschijnen. Maar de paradox is dat deze vrijheid zich pas openbaart, wanneer je het bewust bent. De vergelijking van het scherm symboliseert wie we werkelijk zijn en de uitspraak die er het meest bij in de buurt komt is de ervaring van: ‘Ik ben.’
Het goede nieuws is dat de natuurlijke stroom van het leven vanzelf naar spiritueel ontwaken groeit. Al begin je met het steken van je kleine teen in ‘er zijn’ dan helpt de natuurlijke stroom van leven je om verder te ontwaken in Bewustzijn. Vertrouwen, vrede en vrijheid groeien moeiteloos in je dagelijks leven wanneer je tijd en ruimte vrij maakt om je te laten glijden in zijn. Omdat vrede, vrijheid en vertrouwen de meest zuivere en pure reflectie zijn van wie je werkelijk bent.

Wat je opgeeft is de illusie van controle, van het idee ‘iemand’ te zijn.
Waarin je ontwaakt is het onbegrensde, tijdloze Bewustzijn waarin ‘iemand’ verschijnt. 

Liefs,

Linda

N.b. Dank voor alle mooie, ontroerende en prachtige reacties over het boek Ja! 
Vind je het leuk om lezers reacties te zien dan kun je kijken op: http://www.het-ja-gevoel.nl/lezers-reacties-over-het-boek-ja/

Zou je me willen helpen? Mocht je het boek hebben gelezen, zou je dan willen overwegen om een recensie te schrijven voor online boekenwinkels als Bruna, bol.com, Ako of Amazon?