Nieuwsbrief

Ups en downs

Beste lezer,

Weet je, we hebben het allemaal. De ups gevolgd door downs, gevolgd door nieuwe ups en downs. Alle menselijke aspecten, we hebben ze allemaal. Spirituele bevrijding betekent niet dat je deze aspecten kwijt zult raken of zult overstijgen.

Het betekent dat ze jou niet meer definiëren. Dat je de verhalen erover niet meer gelooft. Vrij zijn is ontdekken wie je bent en waarin je hele menselijkheid ruimte heeft. Zonder je te ketenen in een paar aspecten van je menselijkheid. Zodat je vloeiend blijft, blijft stromen. Zodat geen van de aspecten, zoals gedachten of gevoelens, blijft plakken of zichzelf steeds nodeloos opnieuw hoeft te herhalen.

Het streven naar bevrijding kan uiteindelijk een vermijding van je menselijkheid worden. Een subtiele vorm van je verzetten tegen wat is en een streven naar iets wat alleen maar in je hoofd als beeld en verhaal bestaat. Deze beweging kan alleen maar geloofd worden wanneer je over het hoofd ziet wie je werkelijk bent. Het vraagt aandachtigheid en meditatief onderzoek om dit geloof te doorzien en te ervaren wie je werkelijk bent. Wanneer je vaker rust in je natuur, doorzie je meer en meer dat geen enkele gedachte, gevoel, lichamelijke sensatie of wat voor ervaring dan ook is wie jij bent. Zelfs het lichaam dat je wellicht beschouwd als zijnde jezelf, blijkt niet te zijn wat je dacht dat het was. Hoe zou je lichaam jou kunnen definiëren? Of de gevoelens, gedachten en ervaringen die in jou opkomen? En wat gebeurd er met je bewustzijn wanneer je er wel mee identificeert?

Merk voor een moment op waar de woorden die je nu leest in opkomen. Evenals de geluiden. Adem een aantal malen bewust wat dieper in en uit door je lichaam. Zou je een moment je ogen willen sluiten en willen luisteren naar de geluiden? Je hoeft niet iets te doen met de geluiden, behalve opmerken dat er geluiden opkomen en oplossen in de ruimtelijkheid van je Bewustzijn.

Komt het geluid van een vogel buiten ergens anders in op dan het geluid van je ademhaling?
Komt een gedachte ergens anders op dan een lichamelijke sensatie? Wie ‘maakt’ de gedachte die nu in je opkomt? Wie ‘maakt’ het geluid wat nu in je opkomt? Heb je wel controle over het ene en niet over het andere? Heb je werkelijk controle over de gedachten die opkomen, gevoelens, lichamelijke sensaties? Is er een scheidslijn in je directe ervaring te vinden tussen binnen en buiten? Tussen wat ‘van jou’ is en ‘wat daarbuiten’ valt? Kun je, in je ervaring, een grens ontdekken? Als je een grens opmerkt, waarin verschijnt deze grens? Verschijnt deze grens niet in jou?

Als moegestreden perfectionist is dit aspect van spiritueel ontwaken zeer heugelijk voor mij. ‘Ik’ hoef en kan niets doen voor spiritueel ontwaken. Alles wat ‘ik’ kan doen, is meer van hetzelfde wat gewoon verschijnt in wie ik werkelijk ben. Het is slechts een rimpeling in ‘mijn’ oneindige Zelf. Dat betekent niet dat ik niets doe. (Hoewel veel van wat ik doe ruimte maken voor niet doen is. :-)) Alles gaat gewoon door en alle menselijke aspecten komen voorbij en zullen dat blijven doen tot ons lichaam sterft. Steeds weer gaat het om het doorzien van de illusies die je nog gelooft. Die ik nog geloof en die me gevangen houden in afgescheidenheid. Zodra je opmerkt waar deze illusies in opkomen, ben je er weer. Je was er al, maar nu ben je dit ook bewust. Iets wat bijzonder vervullend, bevrijdend en vreugdevol is.

Begin met opmerken wat er nu is. Zodat je wakker wordt in de buitenste laag van je Bewustzijn. Wat is er feitelijk? Voel de feitelijkheid van je lichaam, de gedachten, geluiden en andere ervaringen. Merk dan op wie zich bewust is van deze feitelijkheid. Waar komen deze ‘feiten’ in op? Dit is de binnenste laag van Bewustzijn. Hierin kun je oneindig afdalen. Wat zojuist nog onweerlegbare feiten leken, blijkt nu enkel een continue stroom van beelden, gedachten, geluiden, sensaties en gedachten. Als een film spoelen ze door je, op je, in je en weer voorbij. Is de film echt? In zekere zin wel, want als de film zich afspeelt, is deze daar onmiskenbaar. Maar de film verandert en eindigt. Waar de film echter in verschijnt is tijdloos en onveranderbaar. Het is onpersoonlijk en tegelijkertijd intiemer persoonlijk dan wat ook. Het is waar sterrenstelsels uit geboren worden en waar jouw prachtige lichaam en geest ieder moment uit ontspringen. Moeiteloos.

Liefs,

Linda Rood

www.het-ja-gevoel.nl

Nb. De eerste prachtige reacties van lezers komen binnen over mijn boek ‘Ja’ dat 11 januari is verschenen. 

Een lezeres beschrijft:

‘Ik heb het boek twee dagen geleden gekregen en heb het boek nu voor eenderde uit. Ik ben gefascineerd door dit boek. Het is een verrijking. Er wordt op zo’n heldere manier beschreven hoe je werkelijk op een positieve manier een omslag kan maken in je leven. Hoe je op een ontspannen wijze vanuit je hart kunt leven.’

En nog een reactie van een andere lezeres:

‘Ik kreeg je boek vandaag binnen en ben gelijk gaan zitten lezen. Het is net of je het voor mij hebt geschreven! Het is heel toegankelijk en voelt zo goed. Wilde het je even laten weten.’