Nieuwsbrief

Bereid zijn je hart te laten breken

Afbeelding van vrouw die haar hand voor de zon vouwt

Wanneer je de helende kracht van liefde wilt ervaren dan is dat wat ervoor nodig is. En dat niet eenmaal maar de rest van je leven. En er is veel wat je hart kan breken. Het verlies van geliefden, van je gezondheid, van succes, van je zelfbeeld… En dat gaat dan enkel nog om leed dichtbij. Maar mijn hemel, wanneer je het nieuws volgt dan komt er nog veel meer leed naar je toe. Om je niet af te sluiten voor leed waarmee je wordt geconfronteerd of het te onderdrukken of bypassen… daarover gaat dit artikel.

Vreugdevol

Ik kan me voorstellen dat bovenstaande nogal ontmoedigend klinkt. Waarom zou je in hemelsnaam je hart niet sluiten voor leed? Misschien wel omdat wanneer je hart open is, daar ook de schoonheid en vreugde van het leven in ontmoet kunnen worden. En dat is nogal wat! Zo wordt mijn hart de afgelopen tijd gevuld met onze heerlijke zwarte kater, Mickey. En met fijne momenten met mijn partner, kinderen en vrienden. Maar ook mijn lichaam dat functioneert, genieten van een kopje koffie en het voelen van de wind tegen mijn huid. Laatst vlogen er ontelbaar veel spreeuwen over ons huis, het was zo’n mooi spektakel… Er is zoveel dat vreugde geeft.

Muren voor ons hart

De neiging is groot om ons hart te openen wanneer er vreugdevolle ervaringen zijn, maar het te sluiten zodra we geconfronteerd worden met pijn. Terwijl we ons hart juist dan zo nodig hebben. Hoewel je misschien bang bent om pijn te voelen wanneer je je hart opent, is de werkelijkheid juist dat een gesloten hart pijn vasthoudt en je ook nog eens afsluit van de helende kracht van liefde. En hoewel het zo begrijpelijk is als je muren opwerpt voor je hart, raak je erdoor verwikkeld in een innerlijk verzet tegen wat er werkelijk is. Dit innerlijk verzet zorgt ervoor dat je niet ervaart wat er werkelijk is, maar wat je denkt dat er is. Wat vaak vele malen erger is. Wanneer je bereid bent om je niet af te sluiten voor leed, betekent dat overigens niet dat je geen gezonde grenzen kunt stellen. Je kunt prima gezonde en krachtige grenzen stellen met een open hart. Je hoeft pijn natuurlijk niet op te zoeken.

Je hart als poort

Afbeelding van Andi Rieger, unsplashfoto's

Bereid te zijn om je hart te laten breken opent je niet alleen voor onvoorwaardelijke liefde, het maakt je ook ontvankelijk voor de ervaring dat je hart als een poort is tussen de tastbare wereld en je roerloze zelf. Met een open hart is het gemakkelijker om op te merken dat het leven door diepe stilte stroomt. En of dat nu pijnlijke ervaringen zijn of vreugdevolle, je kunt het mysterie ervaren dat het leven is. Een open hart en overgave aan de is-heid van het leven gaan hand in hand. Deze overgave ontstaat wanneer je ervan doordrongen raakt dat innerlijk verzet tegen de werkelijkheid, enkel pijn oplevert.

Je hebt duizenden redenen om je zorgen te maken.
Terechte zorgen.
Je kunt ziek worden en pijn meemaken.
Geliefden kunnen overlijden.
Over de hele wereld is zoveel lijden.

We hebben zoveel te verliezen.
Ons lichaam krimpt ervan ineen en onze geest probeert uitwegen te vinden voor deze zorgen, oplossingen… zekerheden.

Lief mens,
Er zijn geen zekerheden.
Pijn en uitdagingen zullen op ons pad komen.
Maar bovenal zal er het dagelijks geluk zijn.

Wat we soms over het hoofd zien,
in onze pogingen het ongrijpbare te begrijpen.
En het onbeheersbare te beheersen.

Zachte vrede is de grond van je bestaan en opent zich wanneer de kramp van zorgen maken oplost.
Doordat je ervaart dat het zinloos is.
Doordat je ervaart dat achter de zorgen de zon schijnt.

Stille vrede

Wanneer de is-heid van het leven oplicht, besef je dat je zorgen maken, piekeren, de ervaring zoals die is probeert te onderdrukken of bypassen, dat dat allemaal zinloos en onnodig is. Het leven ontvouwt zich zowel met als zonder je gedoe toch wel zoals het zich ontvouwt. En met die realisatie valt er een last van je schouders. Een last waarvan je pas merkt dat je het droeg wanneer het van je schouders glijdt. Wat je ervaart is de afwezigheid van innerlijk verzet, wat aanvoelt als genade. Bliss en extase zijn leuk en aardig maar staan niet in verhouding tot de stille vrede die voelbaar is wanneer er geen verzet meer is tegen wat er is. (Inclusief als wat er is verzet is ;-)) Je voelt dat waar je bent, precies goed is. Wat een rust, wat een vrede.

Van hart tot hart,

Linda Rood