Nieuwsbrief

Moeiteloos

Beste lezer,

Een vraag. Verloopt je leven op dit moment moeiteloos? Of ben je erg bezig met je best doen om iets te realiseren of bereiken? Er is geen goed of fout antwoord op deze vraag. Het gaat alleen om bewustzijn.

Ben je druk bezig en moet je hard werken om dingen voor elkaar te krijgen? Kost het veel inspanning? Voelt het soms of je tegen de stroom in zwemt?

Wanneer het antwoord ja luidt, dan kun je er volgens mij van uit gaan dat je (voor een deel) ook tegen de stroom van het leven in zwemt. Dat merk je aan situaties die tegen zitten zoals: met de energie in je hoofd zitten, grip proberen te hebben of houden op je levensomstandigheden, je best doen, hard werken, lichamelijke kwaaltjes, moeheid, matheid, inspiratieloosheid en dergelijke.

Er stroomt een levens flow door jou heen, die door het hele universum stroomt. Het is een flow die vanuit nature naar de hoogste staat van zijn stroomt. Het universum wil graag dat ieder zaadje ontkiemt en uitgroeit tot de vorm die hij in potentie in zich draagt. Wanneer je overgeeft aan de natuurlijke stroom van het leven, voelt het leven moeiteloos aan. Precies op het juiste moment komen de juiste omstandigheden, mensen en hulp op je pad. Precies op het juiste moment heb je zin en voel je de behoefte om uitdrukking te geven aan wat er op dat moment door je heen stroomt. Dat kan een gedicht zijn, een muziekstuk, de aarde of een steen bewerken, iemand verzorgen, tijd voor jezelf nemen, ja of nee zeggen, linksaf of rechtsaf gaan. Het moment lijkt zich haast vanzelf te ontvouwen. Hoewel je praktisch gezien misschien veel doet, voelt het niet als moeite doen. Het gaat min of meer vanzelf en hoewel je er misschien fysiek of mentaal gezien moe van kan worden, geeft het je ziel energie. Je voelt je vervult. Dit noem ik het Ja gevoel.

Wanneer je deze natuurlijke stroom verlaat, heeft dat waarschijnlijk te maken met ideeën die je hebt over de onmogelijkheid om deze stroom in jezelf te volgen. Je volgt iets waar je diep van binnen nee voor voelt en wat ook tot meer nee leidt. “Oh nee, dat kan ik beter wel of niet doen. Stel je voor dat….” Situaties of omstandigheden die tegenzitten, zijn er niet om jou te pesten en dwars te zitten. Ze zijn een soms wat vreemde en vervormde vorm van hulp en genade die je de weg terug naar huis wijzen. Ze willen je laten zien wat het is, waar je nog geloof aan hecht, wat tussen jou en de vrede van je hart in staat. Los van het feit dat sommige levenssituaties en omstandigheden gewoon weg diepe vreugde of hartverscheurende pijn kunnen geven.

Hoe meer ideeën je loslaat over hoe je leven zou behoren te zijn, hoe pijnlijk dat soms ook is, hoe meer je kunt overgeven aan het leven. Dat is allereerst wat het leven van je vraagt. Overgave aan het leven wat zich door jou voltrekt. De rest is secundair en volgt daar vloeiend uit voort.

Hartelijke groet,

Linda Rood