Bewustzijn

Onderdeel van onze ontwikkeling als mens is dat we ons bewust worden van de gedachten die ons nog innerlijk verdelen en beperken. Gedachten die ons bewustzijn gevangen houden in circulair en dualistisch denken. Door het Ja en Nee gevoel in jezelf op te merken, ontdek je wat je nog tegenhoudt in het luisteren en gehoor geven aan jouw diepe ja-gevoel. Bijvoorbeeld wanneer je voor je werk gevraagd wordt voor een klus waar je een duidelijk nee-gevoel bij hebt. Maar waar je toch maar ja tegen zegt, omdat je daar duizenden redenen voor hebt.

“Als ik nee zeg, dan is dat slecht voor mijn positie.” “Als ik nee zeg, dan stoot ik bepaalde mensen misschien voor het hoofd en vragen ze me een volgende keer misschien wel niet meer.” “Misschien moet ik even door de zure appel heen bijten en wordt het uiteindelijk leuk.” “Je moet niet op voorhand al iets afschrijven.” “Ik zal wel moeten, ik heb helemaal niets te willen.”

Ja maar…

Deze gedachten opmerken; de “Ja maar…” tegen het leven, is juwelen in jezelf ontdekken en deze blootleggen. Het zijn deze gedachten waar bevrijding en verlichting in besloten ligt, wanneer je ze werkelijk wilt ontmoeten. Iedere gedachte die de natuurlijke stroom probeert in te dammen, manipuleren, ontkennen of tegen te houden, heeft een wortel waaruit hij ontspringt. Deze wortels zijn (kern-) overtuigingen over jezelf en het leven, die je bent gaan geloven, waarnaar je bent gaan leven en die zichzelf keer op keer waar maken. Zoals de overtuiging dat een dubbeltje nooit een kwartje wordt. Dat een jongen niet (publiekelijk) behoort te huilen. Dat je alleen door hard werken succesvol kunt zijn. Dat je niet goed genoeg bent. Dat je pijn moet onderdrukken omdat je anders misschien wel gek wordt of in een soort gat stort. Enzovoort, enzovoort. Vaak zijn (kern) overtuigingen ontstaan als reactie op een pijnlijke situatie en zijn onderdeel van overlevingsstrategieën. Juist in crisissituaties worden overlevingsstrategieën getriggerd: Pogingen om grip en controle te hebben op een leven dat naast vreugde soms ook afschuwelijke pijn kan geven en angsten losmaakt.

Een cirkel

Hoewel de strategieën om jezelf te beschermen ooit misschien werkten, houden ze je nu juist gevangen in een cirkel die tot steeds meer van hetzelfde leidt; angst, verdriet, boosheid en nog meer pijn. Ze leiden tot verkramping, verdeeldheid, machtsstrijd en angst. Je kunt het voelen in je lichaam; het geeft een nee-gevoel. Wanneer je niet luistert naar het nee-gevoel, stagneert de doorstroming van innerlijke vrede, vreugde, creativiteit en geluk. Je krimpt. Je maakt stresshormonen aan en het ondermijnt je gezondheid.

De cirkel doorbreken

Goed nieuws is, dat juist deze verkramping een uitnodiging vormt tot bewustzijn. (Je weet immers diepgaand: “Zo wil ik het niet!”) Zonder deze realisatie, zou je waarschijnlijk gewoon in dezelfde automatismen blijven zitten. Omstandigheden buiten jezelf kun je wellicht niet direct veranderen. Innerlijke vrede en vrijheid realiseren kan altijd. Wanneer je dit doet, zul je merken dat je omgeving met je mee veranderd. Stap voor stap, precies in het tempo wat past bij jou en de omstandigheden.