Retraite ‘Onvoorwaardelijke liefde in de praktijk’

Foto van bos van Johannes Plenio, unsplashfoto's

“Het gaat er om dat we in ons de bron van stilte en schepping leren ervaren en laten spreken, en wel zo dat uiteindelijk zelfs ons spreken het innerlijke stilzwijgen niet onderbreekt, maar uitdrukking daarvan is.”

– Citaat uit een pagina over stilzwijgen van de Willibrodsadbij


Het klinkt zo makkelijk, maar in de praktijk is het vaak behoorlijk lastig om écht vanuit onvoorwaardelijke liefde te kijken, luisteren en te leven.

Want wat als bijvoorbeeld iemand de dingen heel anders ziet dan jij en je het gevoel hebt dat niemand jouw standpunten begrijpt?
Hoe doe je dit?
Het is makkelijk als je alleen bent in een hutje op de hei, maar ja, daarna kom je weer terug in het “normale” leven  en dan?!!!!

Peter Winteraeken, Paula Smit en ik verzorgen een 3 – daagse retraite die volledig in het teken staat van dit thema. Door middel van lessen uit een cursus in wonderen over liefde en heel-zijn, stille tijd, meditatie, stiltewandelingen en zelfonderzoek (Choose Again en Vragen naar Vrijheid) is er ruimte voor verdieping en het in de praktijk brengen van onvoorwaardelijke liefde.

Een groot deel van deze retraite zal in stilte plaatsvinden, waardoor er ook echt ruimte is om die diepte binnenin jezelf te ervaren.

Naast de stilte momenten zal er ook een actief programma zijn waarin we met elkaar ruimte zullen maken voor meditatie, verdieping, stiltewandelingen, verbinding, het inbrengen van issues voor zelfonderzoek en natuurlijk is er ook ruimte voor het delen van ervaringen.

Je bent van harte welkom om samen met Peter, Paula en mijzelf het vaak drukke seizoen na de zomervakantie te starten vanuit de stilte van zijn.

Foto van de zenzolder in de Willibrodsabdij

Retraite september
Wanneer: Vrijdag 2 tot en met zondag 4 september 2022
Tijd: Dag van aankomst vrijdag: 16.00 uur ontvangst met koffie/thee.
Dag van vertrek zondag: 16.00 uur (afsluiting).
Waar: De Willibrodsabdij in Doetinchem
Kosten: 506,- (all in prijs)
Deze is volgeboekt. Ik zou je willen adviseren om bij interesse je toch aan te melden. Dan zetten we je op de reservelijst, voor het geval een plekje vrijkomt.


De deelnameprijs is inclusief de workshop- en begeleidingskosten + de verblijfkosten (2 overnachtingen, alle maaltijden op basis van volpension, een lakenpakket, toeristenbelasting en incl. 21% Btw). Op basis van een 1-persoonskamer.
Overleg over deze kosten is altijd mogelijk.

De retraite gaat door bij een minimum van acht deelnemers en met een maximum van vijftien deelnemers.
Belangrijk om te weten: De abdij moet zich houden aan de maatregelen die het kabinet heeft opgesteld in het omgaan met het Coronavirus. Om deel te kunnen nemen is een QR-code nodig door je vooraf te laten testen, of met een herstelbewijs dat je in de afgelopen zes maanden het coronavirus hebt gehad en daarvan bent genezen, of doordat je gevaccineerd bent. Mocht de overheid overgaan tot een 2g beleid, dan zal de retraite niet doorgaan, omdat we daar niet achter kunnen en willen staan. Mogelijk begint met deze vermelding voor jou al een reis waar de retraite over gaat, onvoorwaardelijke liefde in de praktijk brengen. Niet in vrede los van de wereld in een hutje op de hei, maar geworteld in vrede ín de alledaagse realiteit. Ook wanneer die pijnlijk is.


Na aanmelding voor de retraite ontvang je binnen een aantal werkdagen een bevestigingsmail.

In het filmpje hierboven kun je al een beetje proeven van hoe we de retraite vorm gaan geven
en hoe we zelf genieten van de voorbereiding.
Foto Willibrodsabdij
Foto’s van de Willibrodsabdij