Lezing ‘Het ja-gevoel’

Wanneer we ons openen voor ons hart, wat betekent dit dan voor ons leven?
In ieders hart huizen diepe wijsheid en kracht en het is mogelijk om erop te leren koersen als op een kompas, zodat het je als een wijze raadsvrouw veilig langs de afgronden, hellingen en valkuilen van het leven leidt naar innerlijke vrede en vrijheid. Ik noem dit innerlijk kompas het ‘ja-gevoel’. Het is een diep innerlijk weten of iets klopt en juist voor je is – versus een diep weten dat iets níet goed voor je is, een nee-gevoel. Een nee-gevoel kan zowel een gezonde grens aangeven als ook gebaseerd zijn op oud zeer en beperkende overtuigingen. Het volgen van het ja-gevoel leidt je naar de diepste Ja van het leven dat alles omvat. Ook wel Zelfrealisatie of verlichting genoemd.

Foto van Kumiko SHIMIZU, unsplashfoto's; lotus

Een uitdaging

Omdat ons hart zich niet houdt aan wat maatschappelijk verantwoord, logisch, strategisch of bekend is, kan het een flinke uitdaging zijn om erop te vertrouwen. Maar het levert je ontzettend veel op: hoe meer je vertrouwt op de wijsheid van je hart, hoe groter je gevoel van innerlijke vrede en vrijheid, en hoe fijner en lichter je levenssituatie. En dat voedt je vertrouwen weer en maakt het makkelijker om op een nog diepere laag je hart te durven volgen. Het is een zichzelf versterkend proces.

Een nee-gevoel

Wanneer je de keuzes die je maakt in het leven echter baseert op een nee-gevoel, bijvoorbeeld omdat je gelooft dat iets nu eenmaal niet anders kan, de ander je nu eenmaal nodig heeft, je het anders niet redt, het leven nu eenmaal niet alleen maar leuk kan zijn, enz., houd je daarmee ongewild ongezonde en ondermijnende patronen in stand. Je gelooft dat iets over jezelf of het leven wat in strijd is met de werkelijkheid. Je kunt dit herkennen in jezelf aan het feit dat handelen vanuit een nee-gevoel spanning en stress geeft. Ik ontwikkelde een methode ‘de Vragen naar Vrijheid’ om dit soort ongezonde patronen en bijbehorende overtuigingen te doorzien zodat ze op kunnen lossen en er ruimte ontstaat voor de natuurlijke levensstroom om vrijuit te stromen.

Dynamische lezing

Tijdens de lezing vertel ik over hoe ons hart ons naar innerlijke vrede en vrijheid kan leiden, over mijn eigen avontuur met betrekking tot het volgen van mijn hart en over de heel andere wetmatigheden die een rol spelen in het domein van (leven vanuit) je hart. Het is een dynamische lezing, wat inhoudt dat je vragen kan stellen met betrekking tot het thema en dat ik niet alleen zal praten over dit onderwerp maar dat we het gaan ervaren. Door middel van een begeleide meditatie zal ik je uitnodigen mee af te dalen in de stilte van zijn, het domein van je hart en zal ik een oefening delen, de lichte versie van de Vragen naar Vrijheid.


Wanneer: Er staan geen lezingen gepland
Tijd:
Waar:
Bijdrage:

Linda Rood ontwikkelde de baanbrekende methode ‘de Vragen naar Vrijheid’ en is auteur van Het ja-gevoel – verander je leven met de Vragen naar Vrijheid. Naast opleidingen en workshops op dat gebied organiseert Linda meditatieve bijeenkomsten en mindfulnesstrainingen, biedt ze individuele begeleiding en schrijft ze voor diverse magazines. Kijk voor meer informatie over haar werk en aanbod op www.lindarood.com

Boeken signeren Bij Agnes

 

Deze foto is gemaakt tijdens de signeersessie aan het einde van de lezing die ik gaf Bij Agnes in Groningen. Wat een fantastische plek om mijn eerste lezing te mogen geven!
Gemaakt door Agnes Voorintholt.