De Vragen naar Vrijheid

Uniek aan deze methode van zelfonderzoek is dat het je zowel bevrijdt van beperkende overtuigingen als dat het ook oud zeer heelt. De methode verbindt je met wie je wezenlijk bent: heel en vrij. Van hieruit is heling mogelijk tot waar je je nog onvrij voelt, tot in de wortel van ondermijnende en beperkende gedachten- en gewoontepatronen.

Foto: Cristina Gottardi, unpslaschfoto's

Iets over de achtergrond

Ieder van ons heeft in zijn kindertijd wel eens pijnlijke situaties meegemaakt waaraan we onjuiste conclusies verbonden. Bijvoorbeeld wanneer je als kind gepest werd op school en daar de conclusie aan verbond dat je lelijk bent of dat je het niet waard bent om liefdevol en met respect behandeld te worden. Of bijvoorbeeld wanneer er in je kindertijd steeds benadrukt werd dat je nog wat beter je best moest doen, dat de lat nog wat hoger werd gelegd, en je daar de conclusie aan verbond dat wat je doet nooit goed genoeg is. Je kunt je voorstellen dat dit soort conclusies grote gevolgen hebben voor ons zelfvertrouwen en dat zolang we de overtuigingen geloven, ze het tot bloei komen van ons potentieel in de weg staan. Gelukkig is het mogelijk om beperkende conclusies op het diepste niveau te doorzien, helen en bevrijden. Het zelfonderzoek de Vragen naar Vrijheid vindt plaats in het zijns-domein waar ego-patronen en overtuigingen moeiteloos worden doorzien en oplossen. Laag voor laag wordt het ego hiermee doorzien zodat het op kan lossen. Dat is niet met één keer zelfonderzoek gedaan, het leeg worden van het ego vindt in een geleidelijk en passend tempo plaats.

Hoe het leven ons helpt

De manier waarop het leven je helpt bevrijden van dit soort overtuigingen, die soms generaties en levens teruggaan, is door je problemen te geven. Een probleem lijkt vaak aan de buitenkant een onderliggende overtuiging te bevestigen en bekrachtigen. Bijvoorbeeld wanneer je tegenslag meemaakt: “Zie je wel, ik kan het niet.” of: “Zie je wel, ik ben het niet waard”, “Ik ben niet goed genoeg.”, “Het leven is onrechtvaardig.” of: “Een dubbeltje wordt nooit een kwartje.” Zolang we dit geloven dan lijkt dit werkelijkheid en lijkt het leven dit ook steeds te bevestigen. Tot we de onderliggende overtuiging en ermee verbonden pijn in ons hart ontmoeten en doorzien als foutieve conclusie. Zodra je een overtuiging in je hart doorziet, lost de overtuigingskracht ervan op en kan verwerking van de oorspronkelijke pijnlijke ervaring(en) plaatsvinden. Het zelfonderzoek de Vragen naar Vrijheid biedt je een handvat om overtuigingen te doorzien vanuit je hart zodat je waarheid kunt onderscheiden van illusie.

Ruimte voor de flow

Daar waar eerder overtuigingen en ermee verbonden patronen je leven inkleurde is er nu ruimte voor innerlijke vrede en vrijheid, wat toeneemt met iedere overtuiging die doorzien wordt. Daarnaast is er ruimte voor de flow van het leven om vrijuit door je heen te stromen omdat het niet meer gehinderd wordt door innerlijke blokkades. De persoonlijkheid/ het ego wordt langzaam leeg om ruimte te maken voor het ontvouwend leven. Nieuwe en frisse ervaringen zijn nu mogelijk, het leven kan je weer verrassen en zelfvertrouwen neemt toe. Het leven wil niets liever dan je helen maar kan niet om jouw ‘nee’ heen. Het wacht eindeloos geduldig en liefdevol tot je ‘Ja.’ zegt.

In het boek Het ja-gevoel beschrijf ik de methode stap voor stap en op deze site vindt je een werkblad, Mp-3 en informatieblad waarmee je aan de slag kunt gaan wanneer je het boek hebt gelezen. Voor kinderen is er een aangepaste versie waarover je kunt lezen in het prentenboek Mees en de magische poort. Een toelichting en mp-3 voor kinderen kun je hier vinden>>

– Jouw ja-gevoel leidt je naar innerlijke vrede en vrijheid.
Een nee-gevoel laat je zien waar de deur naar deze vrede en vrijheid is. –

Onderzoek de Vragen naar Vrijheid wanneer je het boek Het ja-gevoel hebt gelezen, wanneer er geen sprake is van psychopathologie en je een voldoende stabiel (volwassen en zelfverantwoordelijk) leven hebt opgebouwd. Het is belangrijk dat je beseft dat het onderzoeken van de Vragen naar Vrijheid het ego doen doorzien, dat dit gevolgen heeft en dat je daar bewust voor kiest. Het zelfonderzoek met de Vragen naar Vrijheid is geen therapie en is hier ook geen vervanging voor!