Yin en Yang staan symbool voor de twee tegengestelde krachten van het leven. Yin wordt als het vrouwelijke aspect en Yang als het mannelijke aspect beschouwd. In deze blog ga ik in op maatschappelijke ontwikkelingen en de relatie die ik zie met de krachten van Yin en Yang.
Het belang van een gezonde balans
Angst voor ‘anders’, voor zachtheid, voor smelten, voor openen en voor grenzeloosheid heeft vaak te maken met angst voor de Yin-kracht van het leven. En zonder een gezonde balans met de Yang-kracht is die angst ook terecht. Doorgeschoten of onderdrukte Yin-kracht kan behoorlijk ongezond zijn. En de Yang-kracht van bijvoorbeeld begrenzen of beschermen kan het dan gezond houden.
Disbalans
In de traditionele Chinese geneeskunde gaan ze ervan uit dat een disbalans tussen Yin en Yang zorgt voor ziekte. En wat mij betreft gaat dat op voor zowel ons menselijk lichaam en geest alsook voor het grotere maatschappelijke- en aardelichaam.
De afgelopen jaren is er een hernieuwde ruk naar de Yang-kant ontstaan, als reactie op de ontwikkeling naar meer Yin in de samenleving. De opkomst van meer Yin lijkt een diepe en begrijpelijke angst te hebben losgemaakt. Het voelde bedreigend voor de bestaande waarden en voor het bekende.
Een relatie met de reis van de dwergplaneet Pluto
Astrologisch gezien beschouw ik de hernieuwde ruk naar Yang-kracht als horende bij de reis van de dwergplaneet Pluto. Die door de dictatorsgraden van het astrologische teken Steenbok liep. Op 20 november 2024 verliet hij deze graden in Steenbok en zette hij zijn reis voort in Waterman, waar hij tot maart 2043 in blijft lopen.
In de periode dat Pluto door Waterman loopt kunnen de grondvesten van een nieuwe aarde worden opgebouwd. Met na duizenden jaren onderdrukking van Yin-kracht hopelijk een hoognodige, gezonde en evenwichtige samenwerking tussen Yin & Yang. Eerst zitten we echter nog met de gevolgen van de reis die Pluto door de dictatorsgraden in Steenbok liep, met een overdrive op de Yang-kracht. En hoewel we eraan gewend zijn maakt dat het niet minder gevaarlijk.
Ego
Destructieve, ongezonde en onderdrukkende uitwassen van leven vanuit het ego wordt in vele delen van de wereld bestreden met de inzet van nog meer ego. Vanuit de dramadriehoek. Met een aanvankelijke redder of aanklager die vervolgens vaak zelf dader wordt. En waarbij de oorspronkelijke dader dan slachtoffer wordt enzovoort, in een zich eindeloze herhalende cyclus. Het rad van Samsara.
De Yin- en Yang-krachten reageren in dit spel vol drama op elkaar vanuit een oer-wond. Voortkomend uit verwarring, pijn, macht en onmacht. Terwijl hun gezonde kracht en potentie uit angst niet herkend, onderdrukt, vermeden, ondermijnt en ontkent wordt.
En de kans die ons geboden wordt
Mijn visioen ligt in een aarde waarop de mensheid leeft vanuit de realisatie van ons één-zijn. Of in ieder geval vanuit gezonde en volwassen ego’s. En om dat te realiseren én belichamen is het kunnen verdragen en helen van het pijnlichaam van groot belang. Wanneer we namelijk nog een groot pijnlichaam met ons meedragen, informeert en beïnvloedt dat ons doen en laten. Het is dan lastiger om vanuit helderheid te luisteren naar wat de situatie van ons vraagt.
Het in balans komen van de Yin en Yang krachten is volop gaande. En volgt de evolutie van bewustzijn waarbij de illusie van dualiteit steeds meer wordt doorzien. Ofwel waarbij gezien wordt dat Yin en Yang als een linker en rechterhand zijn. Ze vormen een naadloos geheel. En beiden zijn nodig voor een optimale samenwerking en het voortbestaan van de mensheid.
~ Linda Rood
En hier nog een andere van toen we daar al twee jaar inzaten >>
Het boek ‘van doen naar zijn‘ gaat over de shift van dualiteit naar één-zijn.
‘Van alles wat ik over non dualiteit heb gelezen, ook van leermeesters als Mooji, Rupert Spira etc, is dit de eerste die me met iedere zin rechtstreeks naar de stilte en het ruime gewaarzijn brengt. Prachtig!’ – Nanette Kant, oprichter en coach bij Innersteps, school voor natuurcoaching en auteur van Zen in de chaos.
‘De shift van doen naar zijn die ze beschrijft lijkt één-voudig en is dat ook, al zal je denken het daar niet mee eens zijn. Op een directe manier wijst ze naar het ervaren van de onvoorstelbare verstilde is-heid.’ – Jan van Delden, spiritueel leraar en auteur van onder andere Terug van nooit weggeweest.
TAGGED WITH: yin, yang, pluto, waterman, nieuweaarde, nieuwetijd, samenwerken, nondualiteit, zelfrealisatie, lindarood, oneness, jagevoel, mindfulness, enlightenment, conscousness, nonduality, maya, nottwo, geentwee, unconditionallove, onvoorwaardelijkeliefde, vandoennaarzijn, yinyang