Nieuwsbrief

Wie manifesteert?

Vergeetmeniet

Het blijft een boeiend thema, de wet van aantrekking. Ik krijg er regelmatig vragen over, zie er van alles over voorbij komen op de sociale media en heb er wel eens een dag-training over gegeven die ik de sleutel tot geluk noemde. De paradox van de wet van aantrekking is dat het meestal het ego is die er gebruik van wil maken. En omdat het ego dat doet vanuit een gevoel van tekort, vormt dat ook meteen het eerste obstakel in de stromende rivier van overvloed. Wat mij betreft is dan ook een belangrijke vraag om te stellen wie het is die wil manifesteren?

Verhalen van tekort

Dit wordt geen artikel waaruit je tips kunt halen om beter te worden in manifesteren. Ik zeg dat maar meteen, zodat je dit artikel weg kunt leggen als dat wel is wat je wilt. Mijn interesse in de wet van aantrekking ligt in dat het je haarscherp spiegelt wat je (onbewust) gelooft over jezelf en het leven. We trekken immers aan wat we diep van binnen geloven wat waar is. Ik vind dat magisch en een waar wonder.

Wat wil je manifesteren?

Foto: Amol Tyagi, Unsplashfoto's

Het antwoord op de vraag wat je wilt manifesteren toont je glashelder waar je precies tekort ervaart. Wat mis je in je leven? Wat zou je graag (anders) willen?
Ik kan me voorstellen dat het voelt alsof de oplossing voor het gevoel van gemis de vervulling van de wens is. Maar lost daarmee het gevoel van tekort werkelijk op? Je kunt in plaats van je aandacht naar buiten te richten, ook naar binnen schouwen. Zodat het antwoord op bovenstaande vragen je het thema kan tonen waar nog pijn mee is verbonden.

En waar nog een verhaal aan vast zit welke zich spiegelt in je leven. Het toont je haarscherp waar je nog innerlijk verdeeld bent en waar heling mogelijk is.

Nu zijn

Volgens boeken en cursussen over de wet van aantrekking moet je om je wensen te vervullen allerlei regels toepassen, zoals het specifiek maken van je verlangen, voelen alsof je het al hebt ontvangen enzovoort. Ofwel, je moet van alles doen om de werkelijkheid te manipuleren en modeleren naar jouw behoeften. Waarbij je voorbijgaat aan het feit dat geluk ligt in nu zijn. En nee, het heeft geen zin om zijn op te nemen in het stappenplan. Zijn is geen middel om in te spannen voor het karretje van doen. Het is niet inzetbaar als verborgen agenda om alsnog ergens te komen en iets te bereiken. De genade, de volheid, de rijkdom en zachte vrede van zijn openbaren zich pas wanneer je werkelijk, werkelijk, ontspant in nu zijn. Waarmee je opent voor wat er nu is. Dus zowel voor je verlangens en behoeften van dat wat er nu niet is en wat je wel graag wilt. Maar ook voor wat er wel is! Vaak zien we de volledigheid en rijkdom die er is over het hoofd, in onze haast om ergens anders te komen.

Doen of zijn?

Ik kan me voorstellen dat zich een stem in je roert die zegt dat er toch niets mis is met het manifesteren met harts-verlangens? Met het uitspreken van intenties, het aan de bron toevertrouwen van wat we in ons hart voelen wat mogelijk is. En met het zetten van concrete stappen om dat te creëren. Met doen! En dat klopt. Manifestatie vindt continue plaats. Het is de flower of life. De vraag is echter wie of wat creëert. Ontstaat het gewoon? Vanuit het zelf? (De is-heid van het leven, zijn, Leven hoe je het maar noemt.) Of wil de persoon iets creëren? In het eerste geval is er ruimte, vrede, vrijheid, eenheid. Doen staat ten dienste van zijn en is er onlosmakelijk deel van.

Een tegenstroom

In het geval dat een persoon creëert is er naast de vreugde van creatie ook spanning, verdeeldheid, angst en een onderliggend gevoel van tekort. Er ontstaat (onder andere door de wet van aantrekking) een tegenstroom. Die kan aanvoelen alsof het leven je dwarsboomt. Maar niets is minder waar. Doen is niet werkelijk afgescheiden van zijn, dat lijkt alleen zo wanneer je kijkt en ervaart vanuit het doen. Een tegenstroom kan je bewustmaken waar je nog innerlijk verdeeld leeft, waar nog ogenschijnlijke afscheiding is. Er is niets mis met verlangens en dromen. Het laat je zien wat er mogelijk is en het toont je potentieel. Er is ook niets mis met het voelen van tekort. Wat er is is immers wat er is, en dat is er niet voor niets. Het geeft je informatie. Alles heeft een functie. Kijk je echter in de spiegel? Of blijf je bezig met het spiegelbeeld proberen te veranderen?

Vervulling

Wat ik nu ga beschrijven … daar kan een persoon niets mee. Jij kan er echter wel wat mee en wellicht dat het je aanraakt. De diepste vervulling is om in vrede te zijn. Om nu volledig te zijn. Om te voelen dat je nergens heen hoeft, dat er niets valt te bereiken en dat alles nu is. Alle succes, rijkdom, aandacht, spullen, eten, middelen kunnen je dat niet geven. Dat zal je nooit vervullen, omdat het vanuit zichzelf onvolledig is. Maar jij! Jij bent vervulling, jij bent het waar je ten diepste zo naar verlangt.

Natuurlijk kan het fijn zijn wanneer je succes, rijkdom of aandacht ontvangt in jouw volledigheid. Maar zonder dat laatste zal het je de bodemloze put van depressieve leegte van de persoonlijkheid in sleuren. Juist door te openen voor wat er nu is, open je voor de vrede en wijsheid van het bestaan. De vrede die vervulling is.

De alchemie en mystiek van ‘zijn’

De alchemie van ‘zijn’ is niet dat lood goud wordt.
(Lood als symbool voor ervaringen in de tastbare wereld.

En goud als symbool voor het geluk, de vrede en vrijheid van bewustzijn.)

De alchemie die plaatsvindt is dat je ziet, voelt en ervaart dat het lood altijd al goud was.
Dat betekent dus dat het lood niet hoeft te veranderen!

Dit is een essentiële realisatie die bevrijdt en heelt.

… het lood hoeft niet te veranderen …

De bevrijding is dat een oud patroon of pijn evenzo oké zijn als vreugde en fijn.
Door ermee te zijn, te zijn met wat is, vinden alchemie en heling plaats.
Maar daarvoor hoeft lood er aan de ‘buitenkant’ van bewustzijn,

in de tastbare wereld, niet anders uit te zien
om getransformeerd te worden tot puur, zuiver en stralend goud.

De transformatie is de gevoelde realisatie dat het lood (tastbare wereld)

altijd al goud (bewustzijn) was.

Ik zou willen afsluiten met leestips en met helemaal onderaan een krachtige meditatieve talk.
De lees tip is: Boek van de universele wetten van Willem Glaudemans.
Want naast de wet van aantrekking zijn er vele wetmatigheden, niveaus en dimensies in de wereld van vormen die van invloed zijn op de ontplooiing van ons bewustzijn. Ik vind het een mooi boek. En als je wilt leren om de shift te maken van doen naar zijn, dan kan ik je mijn boek met de gelijknamige titel van harte aanraden.

Het ga je goed.

Liefs,

Linda

Een krachtige meditatieve talk over verbinding in eenheid en de alchemie van zijn.