Geen categorie, Nieuwsbrief

Geld en spiritualiteit

Foto van Sharon Mc Cutcheon, unplashfoto's

Lieve lezer,

Een artikel over geld en spiritualiteit. Poeh, ik haal me wel wat op de hals ;-). Het is een beladen thema. Geld wordt in spirituele kringen soms bijna als duivels gezien, als symbool voor het ego, waar de wereld bijna aan ten gronde gaat. Mede daardoor kan geld ons ongelofelijk veel leren over onszelf en over onze schaduwkanten. In mijn leven is het zelfs een thema wat nauw samenhangt met spirituele bevrijding.

Symbool

Waar staat geld symbool voor? Waar verwijst het naar? Hoewel ieder daar natuurlijk een uniek en eigen antwoord op heeft zul je waarschijnlijk ook uitkomen bij waarde. Geld drukt uit hoeveel we iets waard vinden en dat vertalen we in een geldbedrag. We ruilen bijna geen diensten en goederen meer maar geven elkaar daar geld voor. Vanaf onze kindertijd worden we klaargestoomd voor de grote mensen-wereld waar onze rollen en wat wij doen qua werk, zich zal gaan vertalen in letterlijke waarde; een inkomen. De meeste mensen koppelen hun gevoel van eigenwaarde dan ook aan hun inkomen of de waardering die mensen op andere manieren geven. Het is de waarde die ons kleine zelf krijgt, onze persoonlijkheid, die continue bevestiging nodig heeft om zich goed te voelen en bestaansrecht te ervaren. Zodra de bevestiging stokt voelt de persoonlijkheid zijn beperkingen en dreigt zijn kaartenhuis ineen te storten.

Dualiteit

Vanaf het moment dat we leren denken, leren we onderscheid maken en waarde toekennen aan wat we ervaren. Het denken is daarmee een onmisbaar instrument voor ons dagelijks leven. Zodra we ons echter identificeren met het denken is het geen instrument meer maar denkt het jou te zijn. Het is de dienaar die denkt dat het de meester is. Het denken kan vanuit zichzelf de wereld alleen als duaal ervaren in de vorm van goed en slecht, hoog en laag, mooi en lelijk, losers en winners. En dus beoordeeld het zichzelf en de wereld om zich heen ook op deze manier. Bij de meeste mensen ontstaat er als gevolg van die identificatie met het lichaam en de geest, al op jonge leeftijd een meerder- of minderwaardigheidscomplex welke heel gemakkelijk kan flip-flappen. Een persoonlijkheid/ ego is dol op succes, waardering en een goed inkomen. Het motto van een flitsend ego is: ‘Natuurlijk verdien ik veel (aandacht, waardering, geld)’. Maar vergis je niet, ook: ‘Ik verdien niet veel (aandacht, waardering, geld)’ duidt op een krachtig ego. Het zijn beiden verhalen die geloofd worden en ze vormen zijden van dezelfde medaille. 

Wanneer je geld ontvangt voor een flow die opwelt uit je hart

Of je nu een inkomen ontvangt voor schilderen, muziek, boetseren, het land bewerken, schrijven, therapiesessies geven of wat er ook maar voortkomt uit je hart, dan vermoed ik dat voldoende geld ontvangen voor je werkzaamheden best eens een thema voor je zou kunnen zijn. Veel mensen die voelen dat zij qua werk niet meer willen meedraaien in het oude systeem gebaseerd op het ego, en die het pad bewandelen van hun hart, krijgen het nog niet voor elkaar om een gemiddeld inkomen te ontvangen voor hun hartgedragen werkzaamheden. Wanneer je geld verdiend uit het oude systeem dan zegt de hoogte van je inkomen vaak iets over hoe succesvol je als persoon bent. Maar wat betekent het wanneer je (onvoldoende) inkomen ontvangt wanneer je leeft en werkt vanuit je hart?

Foto van Jean Lokosnyk, unsplashfoto's

Wanneer geld een issue is

Zodra je het pad van je hart gaat volgen helpt het leven je door je ervaringen te geven die zichtbaar maken waar je je nog bindt aan dualiteit, aan de wereld van het ego, zodat je dit los kunt laten en de non-duale werkelijkheid zichtbaar wordt. Omdat geld het sublieme symbool voor waarde is, is het niet vreemd dat het leven dit thema gebruikt voor je bevrijdingsproces. Dat betekent niet dat geld het probleem is! Geld zelf is neutraal, het is wat we erover geloven wat het lading geeft. Het leven wil via issues met geld de hechting aan het kleine zelf, het ego, losweken zodat het denken weer kan zijn wat het in werkelijkheid is, een instrument van het grote Zelf. zelfwaardering en zelfvertrouwen (en vooral een gebrek daaraan) maakt langzaam plaats voor Zelfwaardering en Zelfvertrouwen.

De bron

Alles, alles komt voort uit ons grote Zelf, de Bron. De bron is oorzaak en gevolg, het is het begin, midden en einde. Alle ervaringen die het leven je geeft komen voort uit de bron en die bron ben jij ten diepste. Het inkomen wat je ontvangt (of denkt te verdienen ;-)) komt in essentie uit de bron en dus in wezen niet van de instelling, het bedrijf of de klanten waarvoor je werkt. Dat is slechts de vorm die de bron gebruikt om je geld te geven. Ik kan het misschien verduidelijken met de vergelijking met een droom. In een droom lijkt er sprake te zijn van oorzaak en gevolg wanneer je de droom bekijkt vanuit het perspectief van een droomkarakter. In de droom kan het zijn dat deze karakter werkt voor een leuk bedrijf en daarvoor een royaal inkomen verdiend. Vanuit het perspectief van de droomkarakter is dat hoe het is. Hij ervaart zichzelf als een individu en de andere karakters als andere individuen. In werkelijkheid is de droom echter een ongescheiden geheel en liggen oorzaak en gevolg natuurlijk bij degene die droomt, hoewel het juister is om te zeggen dat het ook hier ligt bij de bron.

Wat je ziet ben jezelf

De bron maakt gebruik van de tastbare wereld om je ervaringen te geven, inclusief de ervaringen van lichaam en geest. Het is een flow van ervaringen die door je heen stroomt, van continue ontvangen en doorgeven. Daarbij volgt energie de weg van de minste weerstand en het volgt de bedding die het als flow krijgt. Wanneer je ervan overtuigd bent dat je geld (waarde) niet verdient, vanuit minderwaardigheid- of tekort-denken, dan is dat de bedding die energie volgt en is dat wat je ervaart. Er is geen sprake van minder of meer waarde of van tekort wanneer je dat niet als zodanig ervaart. Dan is er wat er is zonder dat het je beperkt, bepaald of beheerst. Of je meer geld zult ontvangen wanneer je dit tekort-denken doorziet, dat weet je niet. Dat maakt het voor het kleine zelf ook zo verschrikkelijk spannend en beangstigend. Het kleine zelf heeft het gevoel dat het gaat springen in een gapend gat, wanneer het zijn overtuigingen prijs geeft. ‘Ik zal wel gek zijn om mijn overlevingsstrategieën en overtuigingen daaromheen los te laten. Straks ervaar ik weer pijn!’ Het paradoxale is dat alleen het kleine zelf, het ego, zich druk kan maken over of er voldoende geld zal zijn om van te leven. Je wezenlijke zelf weet en ervaart dat alles goed is zoals het is en ervaart daar de goddelijkheid in.

Foto van Rawpixel, unsplashfoto's

Zelfonderzoek

Je hebt zelfonderzoek en Zelfonderzoek en beiden komen uiteindelijk bij hetzelfde uit.
Zelfonderzoek is onderzoeken wie je werkelijk bent door je aandacht terug te volgen naar zijn bron, het Zelf. Het kleine zelf is zo bekend met afwijzing en het ervaren van tekort, dat het de liefde, kracht, wijsheid en het vertrouwen van het grote Zelf nodig heeft om te ontspannen. Rust daarom waar je kunt in jeZelf, wat ik zakken in zijn noem. Op mijn youtube kanaal kun je meditaties vinden die daarbij behulpzaam kunnen zijn.
Door vervolgens vanuit je hart te onderzoeken waaruit je kleine zelf is opgebouwd en dit te doorzien als illusie, ontstaat er steeds meer ruimte voor je wezenlijke Zelf om op te lichten. Dit is zelfonderzoek.

Het doorzien van dualiteit met ogen van heelheid

Het leven reikt je het onderzoeksmateriaal voor zelfonderzoek aan. Vaak op het gebied van relaties en werk maar dus ook via geld. Onderzoek wat je nog over geld gelooft vanuit je hart, zodat je hier met ogen van heelheid naar kunt kijken en het kunt doorzien. Het meditatief zelfonderzoek Vragen naar Vrijheid kun je hier goed voor gebruiken. Voorbeelden van kernovertuigingen die naar voren kunnen komen zijn: ‘Ik verdien niet voldoende’, ‘Geld is slecht’, ‘Ik (kleine ik) moet geld verdienen (want anders kan ik niet in mijn levensstandaard voorzien)’ ‘Geld vragen voor wat er uit mijn hart voortkomt houdt het ego-systeem in stand’. Wat het ook maar is wat je erover gelooft, zul je weerspiegelt zien in je leven zolang je het gelooft. Het is zeer waarschijnlijk dat je vele malen zelfonderzoek hebt toe te passen, voordat dit thema vanuit verschillende invalshoeken volledig is doorzien. Besef dat alles wat je over geld en waarde gelooft een illusie is. Juist de ‘ja maar’ die tijdens het lezen misschien omhoog kwam. 😉
Met iedere overtuiging die doorzien wordt, ontstaat er niet alleen steeds meer ruimte voor je wezenlijke natuur en innerlijke vrede en vrijheid, ook ontvouwen zich levenslessen over de aard van de ondeelbare werkelijkheid. Niet zozeer in de vorm van verstandelijke kennis maar in de vorm van inzicht en een diep weten.

Liefs,

Linda