Nieuwsbrief

Een pad van spiritueel ontwaken en verlichting

Afbeelding van vogelt in de lucht

Lieve lezer,

Afgelopen week vroeg iemand me of ik wat meer over mijzelf zou willen delen, ter inspiratie. Ze was vooral nieuwsgierig naar de verlichtingservaringen die ik had meegemaakt en hoe die mijn leven hebben beïnvloed. Over deze verlichtingservaringen heb ik eerder weinig gedeeld omdat er angst op zat. Angst die nog vastzat aan ervaringen van leven op leven waarin het niet veilig leek om mijn innerlijk licht te ervaren en delen. Dat is nu aan het oplossen dus hier komt ie, een deel van mijn verhaal. Omdat deze ervaringen verbonden zijn met de Vragen naar Vrijheid deel ik ook daarover. Dat het je mag inspireren en bemoedigen op jouw pad van spiritueel ontwaken.

DIAMANT

Jarenlang vroeg ik mij met enige regelmaat af waarom de transformerende methode de Vragen naar Vrijheid in hemelsnaam aan mij werd geopenbaard. Want ik was verre van out-going en stond niet te popelen om van de daken te schreeuwen dat ik een baanbrekende methode had ontwikkeld. Het was een vraag die natuurlijk alleen een persoonlijkheid (ego) zichzelf stelt en waarop geen antwoord is. Desalniettemin leek ik er totaal niet op gebouwd om deze diamant van een methode onder de aandacht te brengen. Als ik keek naar voor mij grote voorbeelden zoals Brandon Bays en Byron Katie dan zakte de moed me in de schoenen. Om zo zichtbaar als zij hun methoden onder de aandacht brengen, dat met de Vragen naar Vrijheid te doen dat wilde (en durfde) ik helemaal niet. Toch voelde ik dat het belangrijk was dat deze methode terecht zou komen bij de mensen voor wie het bedoeld was. Mensen die zoals ik verlangen naar spirituele bevrijding en verlichting. Dus gaf ik de vraag ‘Waarom ik?’ terug aan de Bron en besloot maar gewoon te genieten van de bevrijding die de methode mij en de mensen die ik begeleidde gaf. Bovendien was het eigenlijk wel fijn om onder de radar, in een kleine gemeenschap en veilig onder de vleugels van een hulpverlenende instantie kleinschalig de methode met mensen te delen. Zo konden zowel de methode als ik rijpen.

VERLICHTINGSERVARINGEN

Hoewel ik al mijn hele leven een drang voelde tot spiritueel ontwaken, kwam het ontvouwen daarvan in een stroomversnelling na verlichtingservaringen. Toch waren de ervaringen an sich niet het belangrijkst. Hoewel die intens en onvergetelijk waren was het vooral het openende effect van deze ervaringen voor ‘mijn’ ware natuur wat wezenlijk was. Dacht ik voor die tijd dat verlichting onbereikbaar was en slechts voor enkelen weggelegd, nu wist ik dat ieders natuur verlicht is. Dit was het bemoedigend aspect van deze ervaringen. Tegelijkertijd realiseerde ik me meer dan ooit tevoren dat je verlichte natuur onbereikbaar is als je aandacht volledig opgaat en gevangen zit in de persoonlijkheid.

De eerste verlichtingservaring vond plaats na het lezen van het boek ‘Big Mind, Big Heart’ van toenmalige zenleraar, Genpo Roshi. In het voorwoord van zijn boek beloofde hij met zijn methode ‘Big Mind, Big Heart’ instant verlichting. Daar waren geen jaren en jaren van meditatie en zelfonderzoek meer voor nodig. Ik was vrij naïef en had nog niet door dat het in Amerika gebruikelijk is om gouden bergen te beloven als je wat wilt verkopen. Dus geloofde ik hem op zijn woord en vertrouwde volledig in die instant verlichting. Dat vertrouwen en geloof bleek uiteindelijk ongelofelijk belangrijk. Het doorbrak namelijk de overtuiging dat verlichting voor een gewone ziel als ik onbereikbaar was. Ter voorbereiding las ik eerst het boek waarna ik er helemaal klaar voor was. Ik deed de bijbehorende cd in de cd speler, ging op mijn meditatiekussen zitten vol vertrouwen dat mijn ware natuur zich voor mij zou openen. Ik ging zitten, deed wat hij suggereerde en … de wereld ging open.
Werkelijk, de wereld ging open. Het was of ik in een vibrerend veld van potentie terecht kwam. Ik kon het fysiek als het ware voelen zoemen terwijl mijn waarneming verbreedde en verruimde. Er was geen centrum meer, alleen een veld van zijn; Bewustzijn.

Voor sommige mensen is een eerste verlichtingservaring voldoende om de persoonlijkheid vrijwel volledig op te branden, omdat in het vuur van de waarheid illusies geen stand kunnen houden. Wanneer dat het geval is volgt daarna een pad van het belichamen van en uitlijnen met de zuivere verlichte natuur. In mijn geval was er nog flink wat persoonlijkheid over. En juist omdat ik had ervaren hoe weids en vrij ik in werkelijkheid ben, was het opnieuw gevangen zitten in een veel te kleine en beperkende persoonlijkheid ondragelijk. Dus ging ik op zoek naar een manier waarop ik de illusies van de persoonlijkheid kon leren doorzien.

EEN ZOEKTOCHT NAAR BEVRIJDING

Ik had menig spiritueel leraar horen vertellen over het belang van zelfonderzoek en het doorzien van overtuigingen (waaruit de persoonlijkheid o.a. is opgebouwd) en ik voelde tot in iedere vezel van mijn wezen dat dit waarheid was. Ik wist alleen niet hoe. Niet door erover na te denken, maar hoe dan? Ik onderzocht onder andere The Work van Byron Katie, ging naar weekenden waarin ik De helende reis leerde van Brandon Bays en ik volgde retraites bij onder andere Adyashanti. En hoewel dat allemaal helend was en ook bijdroeg aan een verder openen in mijn ware natuur, miste ik iets. Ik was op zoek naar een manier van zelfonderzoek die als een vlijmscherp mes naar de kern zou leiden. Een methode die me zou helpen om zowel de overtuigingen te doorzien, die zou helpen om oud zeer te verwerken en die me in mijn ware natuur zou brengen voorbij de beperkende overtuigingen. Haha, ik vroeg nogal wat hè? Ik vroeg het ook daadwerkelijk aan het universum. Al stond ik er destijds niet bij stil dat er een antwoord zou kunnen volgen. Op een dag piekerde ik over een situatie waar ik last van had en waar mijn aandacht steeds naartoe werd getrokken. Dat slurpte energie en maakte mijn lichaam gespannen. Ik volgde al een poosje trouw mijn hart en vertrouwde op de levensstroom waardoor ik een ingeving herkende toen die in me opkwam en ik besloot het serieus te nemen. Ik ging zitten, opende me voor onvoorwaardelijke liefde en dat wat groter is dan mijn ‘ik’ en stelde mijzelf een eenvoudige vraag. Moeiteloos kwam de beperkende overtuiging naar voren, werd doorzien en loste op. De Vragen naar Vrijheid waren geboren.

OVERGAVE

Vanaf dat moment draaide mijn leven in een precies bij mij passend tempo langzaam 180 graden om. Het resulteerde in toenemende innerlijke vrede en vrijheid, in het loslaten van de veilige baan waar ik mij zo graag achter had verschuild en het resulteerde in een springen in de diepte, ruimte, weidsheid maar ook onzekerheid van de bron; Bewustzijn. Ik leerde mij overgeven aan het leven en hoe meer ik mij overgaf hoe meer ik ermee samenviel. Een soort oké-heid, zachte vrede, werd de grond van mijn leven. Anders dan die eerste verlichtingservaringen (die kwamen en gingen en die vrij intens waren) vond er langzaam een eenvoudige versmelting plaats van mijn verlichte, ongebonden natuur met de uitdrukkingsvorm ervan: mijn lichaam en leven. Dat is nog steeds gaande en met iedere overtuiging die doorzien wordt, neemt innerlijke vrede en vrijheid toe. Het is inclusief, dus ook inclusief boosheid, verdriet, angst, opgaan in delen van de persoonlijkheid waaraan ik blijkbaar nog hecht. Het is perfecte imperfectie.

JA- EN NEE-GEVOEL

En het is zo grappig, want uiteindelijk ben ik toch de Vragen naar Vrijheid en het gedachtegoed over koersen op je innerlijk kompas (het ja-gevoel) onder de aandacht gaan brengen. Via het boek dat ik schreef, artikelen, lezingen, bijeenkomsten en een opleiding-3-daagse voor therapeuten en coaches die ik geef. Ik volgde daarin steeds trouw de levensstroom en liet me daardoor leiden. Als ik ergens een nee-gevoel bij had, ook al leek het nog zo lucratief of wijs om het wel te doen, dan deed ik het niet. Mijn prioriteit lag in de jaren na het schrijven aan het boek ‘Het ja-gevoel’ bij verstilling en een dieper afdalen in de stilte van zijn en dat is grotendeels nog zo. Tegelijkertijd nam de stroom een jaar geleden een wending meer het sociale leven in, als uitnodiging om de stilte van zijn te belichamen en delen in mijn dagelijkse leven, onder de mensen. Wat een vreugde om ons ‘zijn’ te delen en met elkaar te resoneren!

Zin om je rond de kerstperiode te laten inspireren door het boek ‘Het ja-gevoel’ en al lezende mee af te dalen in ‘zijn’? In het boek kun je ook alles lezen over de methode de Vragen naar Vrijheid, zodat je deze zelf kunt toepassen. Als je meer over het boek wilt lezen en een leesvoorbeeld wilt inzien dan kun je hier kijken>>