Nieuwsbrief

Mees en de magische poort

Lieve lezer,

Na ruim een jaar is het zover! Met blijdschap en trots kan ik het fantastische nieuws met je delen dat volgend jaar het kinderprentenboek van Yvonne Molkenboer, Tanja Timmerman en mijzelf  ‘Mees en de magische poort’ verschijnt bij uitgeverij Bewust Zijn! En wat zijn we blij met het prachtige voorwoord van Jan Geurtz!  Vind je het leuk om het verhaal te lezen over de totstandkoming van het prentenboek?

Eind augustus 2017 vielen verschillende puzzelstukjes samen, waardoor het idee in me opkwam om een kinderboek te maken met daarin de Vragen naar Vrijheid opgenomen, aangepast aan het niveau voor kinderen. Je zou het de lichte variant van de Vragen naar Vrijheid kunnen noemen. Een variant die overigens niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen erg prettig toepasbaar is. Het belangrijkste puzzelstukje was de vraag van mijn dochter of ik een vriendinnetje wilde helpen met de Vragen naar Vrijheid, omdat het meisje last had van angsten. Ze gunde dit meisje zo de ervaring van innerlijke vrede die achter alle angstige en beperkende gedachten ligt. Hoewel ik wist dat daar voor mij geen taak lag roerde zich wel iets in me en een paar dagen later kwam het idee op om een kinderboek te schrijven. Een boek over een magische poort en een toversleutel die deze ontsluit.

Zodra het idee om een boek te schrijven voor kinderen opkwam ‘wist’ ik dat Yvonne Molkenboer degene zou zijn die de illustraties zou maken. Ik ben dol op haar werk omdat het helemaal aansluit bij de sprookjeswereld in mij. (Ik ben opgegroeid in het Anton Pieck-achtige Enkhuizen, vlakbij de binnenhaven tegenover (het toen nog alleen in de zomermaanden open zijnde) Sprookjeswonderland. Ik bracht hele dagen door tussen de kabouters en andere sprookjesfiguren.) Zodra ik Yvonne vroeg of ze dit avontuur met me wilde aangaan, voelde ook zij direct een diepe, brede Ja. Het was of we beiden voelden dat het de bedoeling was om het boek samen te maken. Ze vroeg me of het verhaal zou kunnen gaan over een vogeltje. En het moment dat ze deze vraag stelde vielen er opnieuw puzzelstukjes op zijn plaats. Kort daarvoor had mijn dochter een verlichtingservaring waarbij een vogeltje was betrokken. Dus natuurlijk werd het een vogeltje, Mees! En mijn hemel wat heeft Yvonne mooie prenten gemaakt. Ik vroeg Tanja Timmerman, die ook het boek Het ja-gevoel heeft geredigeerd, of ze me wilde helpen met het (schrijf)proces en zo gingen we als drie musketiers aan de slag met dit prachtige prentenboek. Ik creëerde het verhaal, Yvonne de illustraties en Tanja zorgde ervoor dat alles gestroomlijnd werd en dat het ook taaltechnisch tot in de puntjes klopte. Van tig kantjes tekst, wist zij de tekst in te korten tot prentenboek formaat, zonder aan de inhoud in te boeten, het leek mij een onmogelijke opgave. We vonden een geweldige uitgever, Frank Janse van uitgeverij Bewust Zijn die het boek gaat uitgeven.

Toen ik bezig was met het creëren van het verhaal over Mees en de magische poort vroeg Digmon Roovers, bekend gitarist van The five great guitars, Groningen Guitar college en Gitaar in de klas, me op een dag of ik een lied met hem wilde maken. De vraag borrelde spontaan in hem op en zodra hij het me vroeg, gebeurde er iets vergelijkbaars als toen het idee van het prentenboek opkwam. Ik ‘wist’ op dat moment dat er een lied voor kinderen zou komen over Mees en Konijn. Ik zag Mees breed lachend voor me en wist dat hij er heel blij mee was. Ik nodig je graag uit je hart te laten beroeren door het lied wat je hier onderaan kunt vinden over het heerlijke duo Mees en Konijn. Een lief liedje over de liefde die we in essentie zijn.

Het prentenboek kent twee hoofdpersonages, Mees en Konijn. Nadat het verhaal over deze twee bijzondere dieren op papier stond, liet ik het aan mijn vriend lezen. Hij vertelde dat het hem deed denken aan iets wat we meemaakte toen we nog maar net samen waren. Mijn partner woonde in een studentenhuis aan de rand van de stad Groningen, in de natuur. Daar zagen we dagen achter elkaar een duif optrekken met een konijn. Ze waren onafscheidelijk en ik weet nog hoe bijzonder we deze vriendschap vonden. Het voelde magisch om ze zo samen rond te zien scharrelen. Heeft deze herinnering vanuit mijn onbewuste meegespeeld in de totstandkoming van het verhaal? Ik weet het niet. Wel weet ik dat het verhaal over Mees en de magische poort magie in zich draagt, de magie van de sprookjes waar ik mee opgroeide en waar leven vanuit je hart sowieso mee doordrenkt is.

Toen het verhaal in grote lijnen af was vloog er op een warme nazomermorgen een merel ons huis binnen! Dat was nog nooit eerder gebeurd. Hij vloog zomaar door een open deur naar binnen, vloog een rondje boven onze hoofden om daarna weer naar buiten te vliegen. Het voelde alsof het boek werd gezegend.

Ik wens je veel luister en kijkplezier met het lied en mocht je willen weten waar het boek over gaat dan kun je dat hier lezen>>

Liefs,

Linda