Nieuwsbrief

Instant zelfrealisatie

Beste lezer,

Wat willen we toch vaak instant oplossingen en instant succes. Een handig foefje, trucje of methode om van problemen af te komen en onze situatie of persoonlijkheid te veranderen. We zijn vrijwel altijd bezig om iets te bereiken wat ons (straks, morgen) gelukkig zal maken. Het is een hardnekkig mechanisme, terwijl we toch allemaal duidelijk ervaren dat het leven niet op deze manier werkt. Je kunt processen niet forceren.

En toch steekt die neiging de kop op, zodra je met je aandacht in dit moment dreigt te ontspannen. In dit moment waar je oorspronkelijke staat op je wacht als een oceaan van geluk, vrede en rust. Vlak voordat je aandacht hierin tot rust komt lijkt het of je hele systeem snakt naar een shot ‘doen’. De macht der gewoonte. Facebook checken, nog even dat klusje doen wat al een poos ligt te wachten, televisie, praten, lezen, YouTube… Of we verdoven onszelf door op ‘de uitknop’ te drukken. Wat eigenlijk hetzelfde is. Slapen, drank, drugs, Facebook, televisie, seks. Waar ren (ik) je zo hard voor weg? Het is de moeite waard om te onderzoeken. Wat zijn de eerste signalen die je aanzetten om de aandacht uit dit moment te trekken’? Met de energie je hoofd en/of een handeling in. Onrust? Angst? Verveling? Saaiheid? Wat wil je niet voelen?

Je hebt het vast al heel vaak gelezen, gehoord en ervaren. Toch zeg ik het je nog eens.
Je zult in de toekomst niet gelukkig worden! De toekomst bestaat niet!  Geluk is niet buiten jezelf te vinden in omstandigheden of uiterlijkheden. Je kunt wel ontdekken dat wie je in essentie bent, geluk is. Om af te dalen in je natuur zal je echter eerst door het mechanisme van vooruit, vooruit of ervan weg, ervan weg, heen moeten. (Hoewel je ook dit niet kunt forceren.)
Je hebt vast ervaren dat het gemakkelijker klinkt dan het is. Het betekent namelijk dat je stopt met dit moment anders te maken dan het is. Alleen wanneer je je opent en ontspant in dit moment, volledig zoals het nu is, zak je dieper in je natuur. (Waarmee ik met ontspannen niet bedoel dat je probeert om spanning op te laten lossen.) Maar o jee, dat voelt als een soort van capituleren. Want: ‘Het is toch niet oké?!’ ‘Het is niet oké dat ik niet genoeg verdien, dat ik niet op vakantie kan of niet een leuke partner heb of stress ervaar? Het is niet oké dat er zoveel lijden is op deze wereld?’ Alsof ontspannen in dit moment betekent dat het nooit anders zal worden en dat je instemt met de situatie zoals die is. Maar is dat waar? Onderzoek het. Wat geloof je hier allemaal over? Wat zijn de verhalen die je hierover gelooft?

Hoe voelt het wanneer iemand je aankijkt met ogen waardoorheen onvoorwaardelijke liefde schijnt? Ogen die jou zien en liefhebben om wie je bent, heel en volledig? Dieren kunnen op die manier naar je kijken. Kleine kinderen ook. Het is heilzaam om in hun ogen en open gezicht te kijken. Toch zal de werking daarvan tijdelijk zijn en alleen een kortstondige shot geluk geven. En dat terwijl onvoorwaardelijkheid is waar je van bent gemaakt, altijd aanwezig en bereikbaar. Je kunt het alleen niet vinden op de gebruikelijke manier waarop je gewend bent om iets te zoeken en vinden. We zijn gewend om te zoeken naar iets. En dit is het enige dat niet iets is. Wat geen vorm, naam, geslacht of leeftijd heeft.

Maar wat dan wel?
Door te stoppen.
Door te stoppen met volautomatisch voortgaan met de beweging die op dit moment opkomt. En op te merken waarin deze beweging verschijnt. Kan er ook maar iets in je ervaring plaatsvinden, waar jij niet bent? Komen niet alle ervaringen in jou op? Je draait je aandacht op deze manier als het ware om. In plaats van mee te gaan met de aandacht ‘naar buiten’ volg je deze terug naar zijn bron, aanwezigheid in.

In feite is het het laten rusten van de aandacht in aanwezigheid zo eenvoudig en moeiteloos dat het voor onze complexe persoonlijkheid gewoon te simpel is. Die snakt al snel weer naar een shot ‘doen’ om daar vervolgens in op te gaan. Dat is wat het proces van spiritueel ontwaken en zelfbevrijding dan ook zo lastig maakt. Hoewel de aandacht laten rusten in zijn instant en direct ‘bereikbaar’ is, is de wereld van de persoonlijkheid nu eenmaal gebonden aan tijd en ruimte. En daar werken instant oplossingen niet. Alle processen, ook zelfbevrijding, ontvouwen zich in hun eigen tijd en daar hebben we met de persoonlijkheid niet werkelijk invloed op. Tegelijkertijd is er de mogelijkheid om dagelijks uit de tijd te stappen. Door te stoppen met vooruit snellen en op te merken dat je er nu bent. Door op te merken dat de hele wereld van doen, in jouw bewustzijn verschijnt. Zoals nu bijvoorbeeld deze woorden. Dat is instant zijn. Hoor welke geluiden in jou opkomen, welke geuren… Nu, tijdloos.

Warme groet,

Linda