Nieuwsbrief

Heilige huisjes over zelfrealisatie

Beste lezer,

In dit artikel zou ik graag wat heilige huisjes over zelfrealisatie, verlichting of hoe je het ook wilt noemen, omver gooien. Omdat deze huisjes de neiging hebben om in je blikveld te gaan staan, waardoor je precies over het hoofd ziet, wat zo evident aanwezig is. En dat hoeft niet.

‘Je ontdekt dat je als een schildpad bent, die zijn ware thuis al die tijd bij zich droeg,
maar het niet kon zien omdat hij voor- en achteruit keek. 
Zodra je echter ontspant, precies waar je nu bent, ben je thuis.’

Uit het boek ‘Het ja-gevoel

Verlicht zijn is voor gewone stervelingen niet mogelijk

Dat zou toch maf zijn? Hoe zou dat wat je bent, onbereikbaar voor je kunnen zijn? Maar desondanks weet ik dat veel mensen dit diep van binnen geloven. Ik geloofde het zelf ook lange tijd, waardoor het toen ook mijn ervaring was. Ik zou hier nog van alles over kunnen schrijven maar het meest waardevolle wat ik je kan geven is de suggestie om deze overtuiging op waarheid te onderzoeken.

Verlicht zijn is een buitengewone, bijzondere en spirituele ervaring

Alles wat je ziet, hoort, proeft, ruikt, denkt, voelt en ervaart behoort tot het domein van de ervaringen. En ervaringen, ook wat we verlichtingservaringen noemen, komen en gaan. Wie is zich daarvan bewust? Waarin verschijnt dit komen en gaan? Is dat niet onveranderbaar altijd aanwezig? En is een van de redenen dat je dit niet altijd opmerkt niet juist dat het zo gewoon en vanzelfsprekend is?
Neem voor jezelf tijd om dit op te merken.
Het moment dat je je realiseert wie je werkelijk bent, realiseer je je dat je dat bent en dat deze natuur niet kan komen en gaan. Dus in plaats van de aandacht te richten op ervaringen, kun je instant realiseren wie je bent, door de aandacht terug te volgen naar zijn bron, aanwezigheid.

Iemand die verlicht is gedraagt zich op een verlichte manier

Maar ja, wat is dat dan? Er zijn zoveel verschillende mensen die hun zelf realiseren en verlicht zijn, en ieder van hen gedraagt zich volkomen uniek. Dat heeft te maken met aanleg, aard, cultuur, en andere eigenzinnigheden. Mocht je ideeën hebben over hoe verlichting eruit hoort te zien, dan is het de moeite waard om dit op waarheid te onderzoeken.
Aan de buitenste rand van bewustzijn zullen ervaringen elkaar gewoon blijven afwisselen. Er zullen verschillende gevoelens, gedachten en ervaringen langs blijven komen. Verlichting maakt niet perfect en het strijkt ook niet alles glad. Dat is ook klaarblijkelijk niet de bedoeling. Het is eerder zo dat je beseft dat wat de uitdrukking op dat moment ook is, het precies goed is. Het is niet persoonlijk, het is hoe het leven zich op dat moment uitdrukt. We hebben vaak veel plaatjes geplakt op hoe we denken dat een verlicht leven eruit ziet. De uitnodiging is wat mij betreft om te realiseren dat dit slechts plaatjes zijn, zodat je voor jezelf kunt ontdekken wat verlicht leven is.

Verlichting kun je pas over vele levens realiseren

Wanneer je de roep tot ontwaken voelt van binnen, en deze is sterker dan de verleiding om te kiezen voor de gemakkelijke weg, dan is volledige realisatie gewoon mogelijk in dit leven. Waarom zou dat niet het geval zijn? Waarom zou anders de roep tot ontwaken in je hart aanwezig zijn? Geloof je dat het nog vele levens zal duren voordat volledig zijn mogelijk is? Wellicht zou je deze overtuiging op waarheid kunnen onderzoeken. Wat heb je te verliezen als je deze overtuiging loslaat? Daal af in jezelf en onderzoek, onderzoek en onderzoek.

Liefs,

Linda