Nieuwsbrief

Wat is behulpzaam bij bezield leven

lucht
Beste lezer,

Deze zomervakantie schreef ik, naast onze tent in de zomerzon, voor mijzelf op wat het leven me wilde leren. Ik wil het graag met je delen in de hoop dat het je kan inspireren op jouw pad van bezield leven en spiritueel ontwaken.

Vertrouwen

Voor mij begint en eindigt het hele spirituele avontuur met vertrouwen. Vertrouwen is net als overgave en stilte een brug naar je wezenlijke natuur en loopt er in over. Het harmoniseert je lichaam en geest wanneer je je er op afstemt. Vertrouwen kan alle angst, conditioneringen en verhalen over het leven doordrenken en oplossen. En juist wanneer er angstige gedachten of gevoelens door je heen gaan, kan vertrouwen zijn heilzame werk doen. Gevoelens van angst, spanning, weerstand en innerlijk verzet staan vertrouwen dus niet in de weg! Je hoeft alleen maar op te merken dat de gedachten en gevoelens opkomen in je bewustzijn, zodat je je realiseert dat je niet de gedachten bent. Zodra je je dit bewust bent, ben je automatisch ook afgestemd op vertrouwen. Daar hoef en kun je niet je best voor doen. Vertrouwen hoort bij je wezenlijke natuur en kun je dus niet bereiken. Je bent het al.

Overgave

Overgave is open zijn voor wat is. Spiritueel ontwaken is in feite een continue openen voor wat is. Zodra een gedachte, gevoel of ervaring baadt in aanwezigheid, m.a.w. door het niet weg te duwen of proberen te veranderen, verliest het zijn betoverende overtuigingskracht op je bewustzijn. In datzelfde moment kan iedere vorm van hechting oplossen, waardoor lichaam en geest kunnen ontspannen. Deze ontspanning wordt overgave genoemd. Toch is het ook mogelijk om open te zijn voor gevoelens van spanning en innerlijk verzet. Dat lijkt misschien paradoxaal, omdat je wanneer je je bewust bent van deze gevoelens, waarschijnlijk alles behalve overgave voelt. Toch zijn ook dat gewoon ervaringen van je lichaam en geest die door je vrije aanwezigheid spoelen. Zolang je je er niet aan hecht, lost de ervaring ook sneller weer op.

Stilte

Uiterlijke stilte loopt over in de stilte van wie je werkelijk bent. Het is zo gemakkelijk om op te gaan met de aandacht in de wereld van vormen en materie. We kunnen er eindeloos in rondcirkelen zonder ooit de essentie te raken. Door ruimte te maken voor stilte, maak je ruimte voor de stilte van zijn. Even niet automatisch opgaan in van alles en nog wat doen en opmerken waar al dat doen in opkomt, je aanwezig zijn!

Nederigheid

Nederigheid heeft te maken met de realisatie dat niets persoonlijk is tenzij je het persoonlijk maakt. Het kan enorm bevrijdend zijn om op te merken dat gedachten over je lichaam, houding, vaardigheden, rollen en dergelijke niets over jou zeggen. Op het moment dat je je dit realiseert zijn succes, waardering, afwijzing en ‘fouten’ maken ook niet meer persoonlijk.

Het is heilzaam om op te merken dat alles wat je ziet, ruikt, denkt, voelt, hoort en proeft, niet definieert wie je bent. Dit bewustzijn is nederig makend en legt tegelijkertijd je oneindige volmaaktheid bloot. ‘Ah, ik ben niet deze gedachten en gevoelens. Ah, ik ben niet dit lichaam. Ah, ik ben in werkelijkheid geen moeder, dochter, 42 jarige, partner enzovoort.’ Ervaren wie je werkelijk bent maakt je leven op een bepaalde manier vloeibaar. Het leven stroomt vanzelf. Natuurlijk ben je ook persoonlijk, alleen kan het je nu op geen enkele manier meer definiëren. Je weet dat het vader of moederschap, het zoon of dochter zijn, het uitoefenen van een vak of vaardigheid jou niet kan bepalen. Je bent vrij en door je aderen stroomt de zachte vrede van aanwezigheid. De prijs die je betaalt voor deze vrijheid en vrede is het opgeven van de illusie dat je heel speciaal bent. De overvloed die je ten deel valt is dat je ontdekt dat je inderdaad heel speciaal bent, alleen dat dit niets over jou als persoon zegt.

Geduld

Wie je in essentie bent is tijdloos. Je lichaam en geest hebben echter tijd en geduld nodig om hiervan doordrenkt te raken. Geduld is als een heilzame balsem voor je lichaam en geest en versterkt overgave, vertrouwen en nederigheid. Hoe meer je je overgeeft aan de oneindige wijsheid van het Leven, hoe meer je doordrongen raakt van het besef hoe intelligent en groots het Leven is. Het Leven weet precies wanneer je klaar bent voor een bepaalde sprong in je ontwikkeling. Het neemt je bij de hand om je in een precies bij jou passend tempo dieper en dieper aanwezigheid in te leiden, wanneer je dat toestaat.

Innerlijk kompas

Wanneer je je afstemt op je innerlijk kompas, de fluistering van je hart, leidt deze je naar spiritueel ontwaken en zelfontplooiing. Je innerlijk kompas is afgestemd op de oneindige intelligentie van het Leven. Omdat de richting die je hart op wijst echter niet altijd in overeenstemming is met je conditioneringen, kan dit een flinke uitdaging zijn.

Interpretatie

Hierbij is interpretatie van groot belang. Hoe interpreteer je de spiegel die het leven je voorhoudt? Hoe interpreteer je de gebeurtenissen die je meemaakt? Sta je het leven toe om je bewustzijn te openen en interpretatie los te laten? (Liever gezegd: ontdek je dat bewustzijn open is, vrij van interpretatie?) Of leer je je af te sluiten, uit angst dat je wat kan overkomen als je opent. Wat geloof je daarover? Dat je van alles kunt verliezen of misschien niet krijgt wat je graag wilt of nodig hebt? Dat mensen je afwijzen? Dat je ziek kan worden en sterven? Dat kan gebeuren en zal natuurlijk ook ooit gebeuren.

De specifieke manier waarop we situaties interpreteren heeft te maken met hoe we geconditioneerd zijn. Een gedachte of overtuiging kan echter nooit de werkelijkheid zijn. Het kan de werkelijkheid die je ervaart wel beïnvloeden. Wat wil het leven je leren? Welke overtuiging wil het blootleggen? Wil je dat nog geloven?

Een omgeving die het beste in je naar boven haalt

Dit is voor mij cruciaal geweest en is dat nog. Zonder de voorbeelden van mensen die hun hart durfden te volgen, weet ik niet of ik het had aangedurfd om het pad van mijn hart te volgen. Voor mij was het belangrijk om met eigen ogen te zien dat het in zekere zin veilig was om de fluistering van het hart als kompas te gebruiken. Bovendien was het belangrijk dat ik begreep welke ontwikkeling zich in mij voltrok. Door van spiritueel leraren te horen, zien en meemaken wat zich voor kan doen op het pad van spiritueel ontwaken, kon vertrouwen, overgave en geduld toenemen en durfde ik langzamerhand ondermijnende interpretaties los te laten. Het is zo verleidelijk om terug te krabbelen in oude conditioneringen. Ook al maken die je ongelukkig, ze zijn zo vertrouwd!

Wanneer je merkt dat je regelmatig in een omgeving bent of met mensen omgaat waar je trilling verlaagt, dus je energie afneemt, dan zou ik je willen aanraden om te onderzoeken wat de situatie je spiegelt. M.a.w. wat geloof je hier nog over? Je zult merken dat zodra dat aan het licht is gekomen, de omstandigheden, omgeving en mensen waarmee je je omringt vanzelf verandert. Maar nog belangrijker is dat je eigen verhouding tot deze mensen of omgeving verandert. Bijvoorbeeld doordat je grenzen gaat stellen waar je dat eerder wellicht niet deed of doordat er geen negatieve energie meer aan je blijft kleven.

Mocht je, nu je dit hebt gelezen, de neiging voelen om iets hiervan te onthouden of er iets mee te doen, dan zou ik je willen vragen om het heerlijk los te laten. Je weet het van binnen allemaal wel.

 

Verlossing is er
als ‘ik’ ontspan in stilte

– Linda Rood

 

N.b. 18 januari is er een workshop met de vragen naar vrijheid. Deze datum is anders dan eerder aangegeven! Het is een fijne manier om kennis te maken met deze methode, zowel als participant en als toeschouwer. 

Een fijne maand!

Liefs en een hartegroet,

Linda Rood