Nieuwsbrief

Geef niet op!

foto-3
Beste lezer,

Soms vragen mensen me vertwijfeld hoe het toch kan dat ze, ondanks jaren van zelfontplooiing, nog steeds last hebben van problemen. Onzekerheid, vertwijfeling, angst, frustratie of andere vormen van innerlijke verdeeldheid slaan dan alle houvast en hoop uit hun handen.

“Hoe kan dat nou, houdt het dan nooit op?”,

Van de meeste van deze mensen weet ik dat zij meer en meer hun onverdeelde natuur belichamen in het dagelijks leven. Toch komen er soms diepe angsten, onzekerheden en problemen op die hun innerlijk verscheurt. Hoe kan dat?

Problemen horen bij het menselijk leven. Dat wil zeggen, bij het leven vanuit het perspectief van een persoonlijkheid. Het is het lijden waarover Boeddha sprak. Voor mensen die de diepe roep van ontwaken nog niet hebben gehoord, reikt hun bewustzijn vaak niet verder dan de wereld van vormen, conditioneringen en overlevingsstrategieën. De poort naar de diepe stilte en het licht in henzelf is vaak nog gesloten. Het is dan relatief ‘gemakkelijker’ om oud zeer en schaduw inhouden te onderdrukken en compenseren. Er zijn wel ‘problemen’, maar die worden opgelost door nog meer op te gaan in de wereld van vormen. Nog harder werken, nog een keer het huis stofzuigen, iets nieuws kopen, opgaan in spiritualiteit, nog een wijntje, nog meer succes of macht nastreven enzovoort.

Voor mensen die de roep van ontwaken in hun binnenste hebben gehoord en die het onzekere pad van verlichting bewandelen, heeft lijden een heel andere functie. Voor deze mensen vormen problemen een uitnodiging tot dieper ontwaken in en voor de werkelijkheid. Het feit dat je deze woorden leest, geeft aan dat je vermoedelijk de wake up call gehoord hebt. Wanneer je eenmaal Ja hebt gezegd voor wakker worden uit onbewustheid, werkt het hele leven mee om je dieper te doen ontwaken. En hoe meer je je opent voor je ware natuur, hoe moeilijker het is om datgene wat je bewustzijn nog innerlijk verdeeld houdt te onderdrukken. Het licht schijnt dieper en dieper tot in de kelder van onze geest en lichaam. Waar het datgene belicht wat we misschien liever niet zien, maar wat nog wel ons leven bepaald. Laag voor laag wil het leven de hechting aan overtuigingen los en vrij maken. Het leven wil helen.

In mij kwam deze week een oud patroon op : perfectionisme en mijzelf vergelijken met anderen. Het stond te popelen om gezien te worden, zodat ik mijn hart ervoor kon openen. Dus opende ik me ervoor. In iedere persoonlijkheid liggen patronen en blokkades. Wie je werkelijk bent, is daar vrij van: is heel. Wanneer je de blokkades en patronen toestaat in de ruime tederheid van wie je werkelijk bent, vindt er heling plaats. Daar hoef je niet iets speciaals voor te doen, zoals ik dat vroeger gewend was. Ik spitte in mijn onbewuste, zocht naar verbanden, probeerde de patronen in mijzelf uit te dokteren en deed mijn best om oud zeer te verwerken. Dat kan in een bepaalde fase van je ontwikkeling waardevol zijn. Maar voor het ontwaken van bewustzijn is het voldoende om het Leven toe te staan in bewustzijn. Zonder het te versterken, dramatiseren, groter of kleiner te maken. Het Leven, God, Brahman, doet de rest voor je en lost het op, precies op het juiste moment.

Wanneer je problemen die op je pad komen aanneemt en ‘gebruikt’ om te helen, zal de immense kracht en wijsheid van je diepste natuur je helpen. Hoe meer je ontspant in waar je al heel bent, hoe meer deze heling zich uitstrekt tot in je lichaam, geest en leven.

Dat je steeds dieper mag ontwaken in je ware natuur

Mocht je het fijn vinden om inspiratie te krijgen via Facebook, dan kun je de Facebook pagina van het Ja gevoel volgen op: www.facebook.com/hetjagevoel

Liefs,

Linda Rood