Nieuwsbrief

Je innerlijke kompas(sie)

Beste lezer,

Voor de sensitieve personen onder ons:

Je sensitiviteit is een gift van het leven. Het is niet een probleem wat hoeft te worden verholpen. Het is een prachtig innerlijk kompas(sie) waarop je meer en meer kunt leren koersen. Het is verbonden met Goddelijke wijsheid en ik zou sensitiviteit zelfs de stem van het Goddelijke willen noemen. Meestal fluistert het je toe en vertelt het wat wel en wat niet klopt in je leven. Wanneer je er echter niet naar luistert zal het steeds luider gaan klinken, tot het door je heen schreeuwt. Lichamelijke of andere klachten zijn dan vaak het gevolg. Veel mensen compenseren of verdoven de signalen van hun hart, door stilte te vermijden en op te gaan in de wereld van ‘doen’.

Soms baal je misschien dat je lichaam, geest en ziel zo fijn afgestemd zijn. Dat iedere storing ‘in de ether’ in jou waarneembaar is. Het kan dan wezenlijk belangrijk zijn om een shift in perspectief te maken. Vanuit verdeeldheid (gedachten over) naar heelheid (bewustzijn).

Het is volgens mij juist de bedoeling dat je de prachtige gift van het Leven uitpakt, ermee leert omgaan en ervan leert genieten. Het is een kompas die je de richting wijst naar bezield leven. Een leven gevuld met kleine en grote wonderen. Verbonden met onmetelijke wijsheid, mildheid, innerlijke vrede en vrijheid.

Ik heb me het grootste deel van mijn leven ongemakkelijk gevoeld met mijn gevoeligheid. Wanneer er iets niet klopte in en om mij dan gingen alle bellen in mijn lichaam, geest en ziel rinkelen. Omdat ik niet goed wist hoe hiermee om te gaan, ging ik ermee om zoals ik dat voorgeleefd zag in de maatschappij. Ik veroordeelde mijn ‘zwakte’ en kwetsbaarheid en ging harder mijn best doen om alsnog in de maat te passen. Wat weliswaar niet een zuivere toon gaf maar wat wel leek te passen in wat de maatschappij juist vond. Pas de afgelopen jaren ontdekte ik de ongelofelijke liefde in deze prachtige, prachtige gift. Hoe meer ik koers op mijn innerlijk kompas, mijn sensitiviteit, hoe meer alles klopt. Mijn ervaring is dat het niet alleen voor mij klopt maar ook voor mijn omgeving en het grotere geheel. Het neemt me mee naar verdiepende overgave voor het leven en innerlijke vrijheid.

En ook voor de wat minder sensitieve personen onder ons:

Ieder van ons is geboren met een prachtig innerlijk kompas. Het kan zijn dat je verleerd hebt om er gebruik van te maken. Of dat je niet goed weet hoe je het kompas kunt lezen? Meestal verleren we om er gezond op te koersen door pijnlijke ervaringen, conditioneringen en overtuigingen overhet leven die we zijn gaan geloven. Dat alles behoort echter tot het verleden en we hoeven het nietopnieuw leven in te blazen.

Moeilijkheden, problemen zowel intern als extern, zijn een uitnodiging van het Leven om oude (ineffectieve) denkwijzen en oude (belemmerende) manieren van reageren los te laten. Het zijn obstakels in de levensstroom die vrijuit door jou heen wil stromen. Gedachtepatronen die tot meer van hetzelfde leiden en die het verleden herhalen. Vaak zijn we de gedachten gaan geloven als zijnde de waarheid. Keer op keer weerspiegelt wat we geloven over het leven, zich in ons dagelijks leven. Het lijkt wel of de gedachten een magneet zijn voor meer van hetzelfde. Iets wat vervolgens de oude overtuigingen en conditionering bevestigd en in stand houdt. “Zie je wel, het leven is onrechtvaardig.” “Zie je wel, ik kan het niet.” Of: “Zie je wel, ik stel niets voor.”

Maar wat is waar? De gedachten die we geloven? Het zijn maar gedachten, hoe echt ze ook lijken.

Wat oud is, hoeft niet meer opnieuw tot leven te worden gewekt. Zodra je stopt met het inblazen van leven in oude gedachten, lossen ze op. Er ontstaat ruimte voor het leven om optimaal door je heen te stromen zodat je potentieel zich kan ontvouwen.

Het grote onbekende opent zich daarmee. Een wereld vol uitdaging, speelsheid, hulp en overgave. Vertrouwen in dat wat groter is dan ons beperkte ikje kan groeien wanneer we ons meer en meer overgeven aan de levensstroom die door ons heen gaat. Ons innerlijk kompas staat afgesteld op de levensstroom en de richting die het op wil gaan. Ik gebruik het woord, het Ja- gevoel voor innerlijk kompas. Het ‘Ja- gevoel’ leidt je naar de volledige realisatie van wie je bent. En tegelijkertijd is er geen doel te behalen. Je bent de realisatie en het gerealiseerde. Dit is niet iets wat je kunt geloven, je kunt het alleen zelf onderzoeken, ontdekken, ervaren en belichamen.

Ondanks dat koersen op ons innerlijk kompas vreugde en vervulling geeft, houden we toch vaak vast aan oude verhalen over onszelf en het leven. De verhalen loslaten is voor onze persoonlijkheid niet eenvoudig en voelt soms als een onoverkomelijk of doodeng verlies. Het is dan niet meer ik wil…, ik wil…, maar: Wat wil het leven door mij tot uitdrukking brengen. Brrrr bedreigend voor de persoonlijkheid.

Als je het aandurft, gewoon stapje voor stapje in jouw eigen tempo, dan zul je merken dat wat het leven door jou wil openbaren precies datgene is wat je diep van binnen zelf wilt. Het doet je hart op een prettige manier sneller kloppen en het brengt je volop tot leven. Ongekende vrede en ruimte opent zich in en om je. Ook al ziet het er misschien compleet anders uit dan je had bedacht. Door te ontdekken en onderzoeken wat er gebeurd als je koerst op de wijsheid van je hart, je innerlijk kompas, kan de ervaring dat het veilig is om erop te koersen toenemen in je leven. Je ontdekt dat wanneer je meestroomt alles klopt. Op het juiste moment komen de juiste omstandigheden, hulp, situaties en zelfs obstakels op je pad die je helpen om de volgende stap te kunnen zetten in je leven. Obstakels in deze stroom zijn vanaf dat moment een signaal om gedachten die je gelooft over het leven, meditatief te onderzoeken. Hoe voel ik me als ik dit geloof? Wat doet het met mijn innerlijk gevoel van vrede? Helpt het mij om mijzelf te ontwikkelen?

De mail wordt alweer te lang. Ik zal nu echt stoppen. Dat het je goed mag gaan en dat de prachtige fluistering van je innerlijk kompas je aan de hand mag nemen naar verdiepende vrede en innerlijke vrijheid.

Hartelijke groet,

Linda Rood

www.het-ja-gevoel.nl

Ps. Deze tip kreeg ik van 1 van jullie en wil ik graag doorgeven. Het is een prachtig, inspirerend intervieuw van Lilou Mace met Anita Moorjani. Over het inzicht wat ze kreeg door een levensveranderende bijna doodervaring.

http://www.youtube.com/watch?v=6zgRXAv3acA