Nieuwsbrief

Voorbij de woorden

Beste mensen,

Welkom bij deze eerste inspiratiemail, vanuit het Ja gevoel.

Dat het je mag inspireren!

Zoals de meeste mensen dat doen, probeer ik ook vaak problemen op te lossen binnen het domein van -dingen doen-. Bijvoorbeeld door na te denken of te piekeren over een probleem. Door verschillende scenario’s te bedenken, de voors en tegens. Ik probeer verschillende strategieën uit, leer er nieuwe bij. Deze manier van sleutelen aan jezelf en je omgeving kan veel opleveren en je persoonlijkheid en de omstandigheden relatief verrijken. Wanneer je echter net als ik verlangt naar innerlijke vrede en vrijheid, dan kom je vroeg of laat tot de ontdekking dat de innerlijke vrede van bewustzijn niet te vinden is in het domein van dingen doen. Uiteindelijk merk je, dat doen je in cirkels doet gaan. Eindeloos strevend naar de ultieme ervaring dat je er eindelijk een keer bent.

Datgene wat je ongelukkig maakt, nodigt je uit om dieper te gaan. Dieper dan de laag waarin het zich uiterlijk manifesteert. Uiteindelijk valt lijden niet op te lossen door wat dan ook te doen. Wanneer het ene doel is behaald, komt er gewoon een nieuwe voor in de plaats. Lijden; in wat voor vorm het ook op je pad komt, nodigt je uit om te stoppen met doen.

Het nodigt je uit om eenvoudigweg te openen voor wat er nu werkelijk is. Door te stoppen met het blazen van nieuw leven in de verhalen over je leven. Wat is er nu werkelijk?

Je kunt het nu opmerken.

Ontvankelijk voor je lichaam en de geluiden in en om je heen. De adem die je lichaam in en weer uitstroomt. Al neem je een paar minuten de tijd, om even stil te vallen terwijl je deze mail leest. Tijd voor jou.

Een in- en een uit ademing.

Kun je de geluiden opmerken in de kamer en daarbuiten?

Wat voor geuren ruik je?

Merk je hoe je zintuigen wakker worden?

Misschien kun je opmerken dat je bewustzijn ruimtelijk is, wanneer je luistert naar de geluiden. Dat het idee ‘binnen’ en het idee ‘buiten’ niet meer dan ideeën zijn. Kun je een grens ontdekken tussen jezelf en de geluiden die opkomen in bewustzijn?

Misschien merk je dat er pas grenzen zijn, wanneer je deze tot bestaan denkt. (Waar niets mis mee is. Het is gewoon een ander verhaal.) Je kunt ervaren dat wanneer je voorbij gaat aan gedachten over wat je nu ervaart, je het leven rechtstreeks ervaart. Zonder filter; wakker en alert. Volledig samenvallend met het huidige moment en alles wat daarin opkomt. Het idee van een zelf valt weg. Je bent.

Kun je opmerken dat er pas weer een probleem is, wanneer je daarover nadenkt en het weer tot leven wekt? Terwijl weer terugkerende naar wat er nu feitelijk is, er bijvoorbeeld lichamelijke sensaties zijn. Misschien pijnlijke, misschien prettige. En gedachten; misschien pijnlijke, misschien prettige. Zo ook met geluiden, gevoelens, geuren en dergelijke. Het is zo eenvoudig, dat we er meestal over heen kijken. Verlichting, non-dualiteit, het realiseren van je Boeddha natuur…. Het zijn allemaal woorden over iets, wat je alleen rechtstreeks zelf kunt ervaren. Omdat we allemaal beelden hebben gevormd van deze transcendente staat van zijn, zien we over het hoofd wat het werkelijk is. We zoeken naar het beeld dat we hebben over deze transcendente staat van zijn. En vergeten dat zoeken een beweging is in de wereld van vormen, die opkomt in onze ware natuur. We zoeken wie we ten diepste zijn! En uiteindelijk draait zoeken daar omheen, wanneer je het niet realiseert. In jou komen deze woorden op. Het is bewustzijn wat een lichaam heeft. Bewustzijn; je Goddelijke natuur, kijkt nu door jouw ogen. Ja! Het hoort door jouw oren. Dit realiseren voelt als innerlijke vrede en vrijheid en het is er altijd. Voorbij en midden in het denken, voorbij en midden in je ongelukkig voelen. Evenzo voorbij en midden in je gelukkig en bruisend voelen.

Bewustzijn is er altijd, vrij toegankelijk. Het is waarin je leven zich ontvouwd, ieder moment van de dag. De grote uitdaging is om dit bewustzijn te belichamen in het dagelijks leven. En op te merken wanneer je bewustzijn verliest. Zodat je de gedachten die je bewustzijn nog kunnen kapen ontdekt en in de vrede van je hart kunt ontspannen. Wanneer je dit leest, en realiseert dat je heel vaak opgaat in de waan van de dag en in verhalen over het leven…. Weet dan dat je daar niet alleen in bent en dat ook dat helemaal oké is. Je kunt deze realisatie als brandstof gebruiken om te mediteren; te zijn met wat er is. Ook met een hoofd vol gedachten.

Hartelijke groet,

Linda Rood